Perceptions of Threat: Analyzing the Security Dilemma in the Arctic Region through the Lenses of Securitization - Camicia, Martina (Univerzita Karlova, Fakulta sociálních věd, 2024)
Martina Camicia Analyzing the Security Dilemma in the Arctic Region through the Lenses of Securitization Abstrakt Tato práce si klade za cíl analyzovat bezpečnostní dilema v Arktické oblasti skrze objektiv securitizace. Hrozby a vnímání hrozeb se tak stávají relevantními pro posouzení, jak securitizace hraje klíčovou roli v dynamice bezpečnostního dilematu. Aby bylo možné pochopit síly stojící za tzv. "Polárním bezpečnostním dilematem", byly vybrány Spojené státy americké a Ruská federace jako případové studie. Metodologií použité v této práci je analýza diskurzu, a to jak veřejných projevů securitizujících aktérů, tak vojensko-strategických doktrín. Data jsou získávána z veřejných databází, oficiálních přepisů a tiskových zpráv příslušných vlád. Vojenské doktríny jsou čerpány z webových stránek Bílého domu, ruské doktríny jsou k dispozici v anglickém překladu. Očekává se, že práce odhalí, jak postupná degradace vztahů mezi Ruskem a USA ovlivnila bezpečnostní dilema ve vztahu k sociální konstrukci hrozeb. Tato práce bude klást velký důraz na dopady války na Ukrajině a na to, jak nedůvěra a předpoklady nejhoršího scénáře brání spolupráci v oblasti vysokého severu. Porovnáním obou zemí bude tento výzkum sloužit jako základ pro pochopení, co přispělo k sociální konstrukci druhé strany jako hrozby. Zejména se. Department of Security Studies Katedra bezpečnostních studií Fakulta sociálních věd Faculty of Social Sciences