Morské zelené riasy línie Codium (Bryopsidales, Ulvophyceae) evolúcia, diverzita, rozšírenie a ekológia - Kicová, Lenka (Univerzita Karlova, Přírodovědecká fakulta, 2024)
Riasy rodu Codium patria v súčasnosti medzi najvýznamnejšie morské zelené makroriasy. Majú bohatú diverzitu a široký areál rozšírenia v pobrežných spoločenstvách od tropických po subarktické oblasti. Najdôležitejším a najvýznamnejším druhom je Codium fragile, dichotomicky vetvená riasa s charakteristickým tvarom utrikúl, zakončených špičkou, mukrónom. V priebehu predchádzajúceho storočia sa z pôvodného Japonska dokázala rozšíriť do svetových oceánov a úspešne kolonizovať obe hemisféry. Takéto veľkoplošné šírenie je možné vďaka jeho reprodukčným stratégiám ako partenogenéza a fragmentácia stielok, rýchlemu rastu a širokej tolerancii fyziologických podmienok. Tieto riasy slúžia ako zdroj potravy a prírodné liečivá s potenciálnym využitím vo farmaceutickom priemysle, no najväčší dôraz sa vo vedeckých štúdiách kladie hlavne na ich invázny charakter. Podobne je tomu aj v tejto bakalárskej práci. Okrem toho je táto práca aj prehľadom publikácií o ich morfológii, taxonómii, fylogenéze a ekológii a historickom aj recentnom šírení. Kľúčové slová: Codium fragile, makroriasa, ekológia, diverzita, rozšírenie, invázia Algae of the genus Codium are currently among the most important marine green macroalgae. They have a rich diversity and a wide distribution range in coastal communities from tropical to subarctic regions. The most important and prominent species is Codium fragile, a dichotomously branched alga with a characteristic shape of utricles, ending in a tip, the mucron. Over the course of the previous century, it was able to spread from its native Japan to the world's oceans and successfully colonize both hemispheres. Such large-scale dispersal is possible because of its reproductive strategies such as parthenogenesis and fragmentation of the thallus, rapid growth, and wide tolerance of physiological conditions. These algae serve as food sources and natural medicines with potential use in the pharmaceutical industry, but the main focus of scientific studies is on their invasive nature. The same is the case in this ...