Golfský proud a atlantická termohalinní cirkulace: proměnlivost a vliv na klima v Evropě - Šedivý, Štěpán (Univerzita Karlova, Přírodovědecká fakulta, 2024)
Atlantická meridionální cirkulace (AMOC) je pro svou schopnost přemisťovat teplo a odevzdávat ho atmosféře klíčovou složkou zemského klimatu. Cílem této práce bylo popsat řídící mechanismy a součásti oceánské cirkulace v Atlantském oceánu, a také popsat její proměnlivost a vliv na evropské klima v minulosti, současnosti i budoucnosti formou rešerše. AMOC prokazatelně hrála roli ve velkých klimatických fluktuacích posledních 120 tisíc let. V současnosti AMOC přímo ovlivňuje evropské klima prostřednictvím fází atlantické multidekádní oscilace, což by mohlo znamenat, že Evropu v blízké budoucnosti může čekat poměrně významná změna klimatu. Též je osvětleno, proč Golfský proud ve skutečnosti není zodpovědný za zimní teplotní kontrast mezi Evropou a Severní Amerikou. Modely naznačují, že současná AMOC je nejslabší za posledních nejméně tisíc let, a blíží se možná bifurkačnímu bodu. Modely dále předpovídají, že AMOC do konce 21. století s velkou pravděpodobností výrazně zeslábne. K úplnému kolapsu v tomto století pravděpodobně nedojde, avšak do roku 2300 se tak stane s 50% pravděpodobností, což by do Evropy mohlo přinést obecně sušší a výrazně chladnější klima, a to až o 30 řC v zimním období v severní Evropě. Atlantic meridional overturning circulation (AMOC) is a key component of Earth's climate for its ability to transport heat and returning it to the atmosphere. The goal of this work was to describe the driving mechanisms and components of ocean circulation in the Atlantic, and to describe its variability and influence on European climate in the past, present and future in a form of a review. AMOC certainly played a role in major climatic fluctuations of the past 120 thousand years. In present AMOC directly affects European climate through the phases of Atlantic Multidecadal Oscillation, which might lead to a significant change of European climate in the near future. It is also explained why the Gulf stream is in reality not responsible for the winter temperature contrast between Europe and North America. Models ...