Vliv fragmentace krajiny na populace velkých šelem - Povejšilová, Magdalena (Univerzita Karlova, Přírodovědecká fakulta, 2024)
V antropocénu dochází k silné fragmentaci krajiny například v důsledku výstavby dopravní infrastruktury, sídel a rozvoje plošného zemědělství. Tento proces spočívá v postupném rozpadu souvislé krajiny a zmenšování vytvořených fragmentů. Jednotlivé fragmenty se stávají vzájemně izolovanějšími a ztrácejí integritu. Fragmentace krajiny má silný dopad na živočišné i rostlinné populace, a to jak na jejich rozšíření, tak na jejich životaschopnost. V této práci zpracovávám dostupnou literaturu týkající se fragmentace krajiny a problematiky malých populací. V práci uvádím, jaký vliv má rozdělení souvislé plochy krajiny na populace velkých šelem, konkrétně na populace vlka obecného (Canis lupus), rysa ostrovida (Lynx lynx) a medvěda hnědého (Ursus arctos). Populace velkých šelem jsou specifické v tom, že mají velké prostorové nároky, vyskytují se v nízkých hustotách a jsou závislé na dálkových disperzích. Malé populace s sebou nesou několik rizik, jako je genetický drift, efekt zakladatele nebo například inbreeding, kvůli kterým jsou náchylné k extinkci. Currently, the landscape is being fragmented for example as a result of the construction of transport infrastructure, settlements, and the development of agriculture. This process consists of the gradual disintegration of the continuous landscape and the reduction of the fragments created. Individual fragments become more isolated from each other and lose their integrity. Landscape fragmentation has a strong impact on animal and plant populations, both on their distribution and on their viability. In this thesis, I review the available literature and the issue of small populations. In this thesis, I consider how the fragmentation of a continuous landscape affects populations of large carnivores, in particular the populations of the grey wolf (Canis lupus), the Eurasian lynx (Lynx lynx) and the brown bear (Ursus arctos). Large carnivore populations are specific, they have high spatial requirements, occur at low population densities and are dependent on long-distance ...