Tvorba a realizace projektového dne na podporu wellbeingu ve škole malotřídního typu - Burianová, Monika (Univerzita Karlova, Pedagogická fakulta, 2024)
Diplomová práce se věnuje podpoře wellbeingu žáků na škole malotřídního typu. Jedná se o školu pouze prvostupňovou, a právě pro podporu wellbeingu žáků na této škole byl vytvořen plán projektového dne, jež má za účel podpořit wellbeing žáků. Cílem práce je vytvořit plán projektového dne, kde se žáci seznámí s pojmem wellbeing (duševní pohoda), zjistí, proč je důležitý a jak sami mohou svůj wellbeing podpořit a ovlivnit. Teoretická část se zabývá představením pojmu wellbeing, seznámením s duševní pohodou žáků ve školním prostředí a jak lze wellbeing na prvním stupni v prostředí malotřídní školy ovlivnit. Praktická část představuje přípravu na projektový den v rámci školy a jeho následné zhodnocení. V rámci výzkumného šetření bylo využito dotazníkové šetření žáků, kteří se projektového dne účastnili, rozhovoru s učitelkami školy a vlastního pozorování. Ze získaných dat a informací byla provedena analýza. Data získaná z dotazníkového šetření byla doplněna a porovnána s informacemi získanými v rámci rozhovorů a pozorování. Z výzkumu vyplývá, že projektový den přinesl žákům i učitelkám školy přínos a to především v uvědomění si, co to wellbeing znamená, co s wellbeingem souvisí a jak jej podporovat, ať už z pohledu žáků nebo učitelek (práce s emocemi, úprava prostředí třídy, průběh vyučovacích hodin,. The thesis focuses on the promotion of pupils' wellbeing in a small classroom school. It is a primary school only and it is to promote pupil wellbeing at this school that a project day plan was developed to promote pupil wellbeing. The aim of the work is to create a project day plan wherepupils learn about the concept of wellbeing, why it is important and how they can support and influence their own wellbeing. The theoretical part deals with introducing the concept of wellbeing, learning about pupils' mental wellbeing in the school environment and how wellbeing can be influenced in a small first grade school setting. The practical part presents the preparation for a project day within the school and its subsequent ...