Faktory určující rozšíření mykotrofních rostlin - Novák, František (Univerzita Karlova, Přírodovědecká fakulta, 2024)
Mykoheterotrofní rostliny získávající uhlík od hub se vyskytují po celém světě kromě Antarktidy. Přes široké rozšíření bývají tyto rostliny vzácné. Tato práce se zaměřuje na faktory, které jsou důležité pro jejich rozšíření. Vyskytují se v místech, kde žijí s nimi asociující houby. Avšak mykoheterotrofní rostliny nenalezneme na všech místech, kde tyto houby žijí. Charakteristickým prostředím pro výskyt těchto rostlin je vlhký a stinný lesní podrost bez silné konkurence autotrofních rostlin. Jejich drobná prachová semena se dobře šíří větrem, vodou nebo živočichy. Stinná místa v lesním podrostu ale mohou mít nedostatečný pohyb vzduchu a šíření vodou je v podrostu s vrstvou rostlinného opadu omezené, což může přispívat k malému rozšíření. Místo, kde je semeno schopné vyrůst, musí být nejen vlhké, stinné a s vhodnou houbou, ale musí mít také vhodné půdní podmínky. Tyto rostliny jsou vázány především na místa s nízkým obsahem dostupného anorganického dusíku a fosforu v půdě. Je možné, že v takových podmínkách potřebují autotrofní rostliny spolupráci s mykorhizními houbami, a tak je zásobují dostatkem uhlíku, který se může dostat k mykoheterotrofním rostlinám. Tyto rostliny je možné spatřit nad zemí pouze tehdy, když kvetou a plodí, a proto je pro jejich pozorování nutné přijít ve vhodný čas na vhodné místo. Myco-heterotrophic plants acquire carbon from fungi. They are distributed all around the world except Antarctica. Despite wide distribution these plants are rare. The aim of this review is to find factors important for their distribution. They can be found only in places where their host fungi occur, but not at all places where the host fungi grow. Typical environment where we can find these plants are shady and moist sites in forest understoreys where competition of autotrophic plants is not so high. Their dust seeds are dispersed by wind, water or animals. However, air movement is usually limited in forest understoreys and dispersal by water is also limited in a layer of leaf litter, likely restricting ...