Arktické zesílení: příčiny, projevy, důsledky - Houser, Mikoláš (Univerzita Karlova, Přírodovědecká fakulta, 2024)
Arktické zesílení je doprovodný jev klimatické změny, který se projevuje rychlejším oteplováním v oblasti Arktidy oproti jiným částem planety. Tato práce shrnuje základní poznatky o mechanismech vzniku tohoto jevu (hlavně o zpětné vazbě albeda sněhu a ledu a teplotních zpětných vazbách) a o potenciálních důsledcích arktického zesílení na atmosférickou cirkulaci mírných zeměpisných šířek. Doplněním rešerše je korelační analýza popisující vztah mezi arktickým zesílením a indexem Severoatlantické oscilace. Z uvedené literatury vyplývá, že arktické zesílení může mít vliv na různé faktory atmosférické cirkulace mírných šířek (např. fáze Severoatlantické oscilace, tryskové proudění, cirkumpolární vír), ale přirozená proměnlivost klimatu komplikuje odhalit tento vztah. Výstupy novějších klimatických modelů ukazují spíše menší vliv arktického zesílení oproti vnitřní proměnlivosti klimatického systému. To ilustrují i výsledky korelační analýzy, které vykazují velmi malý statistický vztah pozorovaných veličin a velkou statistickou nejistotu výsledků. The Arctic amplification is a byproduct of the climate change, manifested by faster warming in the Arctic region compared to other parts of the planet. This paper summarises the basic understanding of the mechanisms underlying this phenomenon (mainly snow-ice albedo and temperature feedback) and the potential impacts of Arctic amplification for atmospheric circulation at mid-latitudes. The research is completed by a correlation analysis describing the relationship between Arctic amplification and the North Atlantic Oscillation. Based on the literature it is suggested that Arctic amplification may influence various factors of the mid-latitude atmospheric circulation (e.g., phases of the North Atlantic Oscillation, jet stream, circumpolar vortex), but natural variability of the climate makes it difficult to unravel this relationship. Recent climate model outputs seems more likely to show a smaller influence of Arctic amplification compared to the internal variability of the ...