Vzdělávání seniorů jako symbol aktivního stárnutí - Försterová, Anna (Univerzita Karlova, Pedagogická fakulta, 2024)
Diplomová práce se zaměřuje na postoje seniorů k aktivnímu stárnutí v regionu Kolínska a zkoumá jejich názory na tuto problematiku v kontextu vzdělávání a volnočasových aktivit. Teoretická část práce se zabývá pojmy stáří a stárnutí s důrazem na koncept aktivního stárnutí a popisuje jeho vliv na život seniorů. Dále upozorňuje na význam celoživotního vzdělávání a edukace starších jedinců. Empirická část využívá kvalitativní výzkum, konkrétně polostrukturované rozhovory s celkem osmi participanty. Cílem práce bylo jistit, jak si lidé ve stáří představují aktivní stárnutí a jak se sami do tohoto procesu zapojují. Bylo zjištěno, že pro tyto osoby je aktivní a zdravé stárnutí spojeno zejména s potřebou udržování fyzické i mentální činnosti. Dále byla analyzována motivace účastníků výzkumu k podílení se na aktivitách spojených s aktivním stárnutím. Ta souvisí s jejich zájmem o nové informace a potřebou sociální interakce. Jako nejvýznamnější bariéry pro účast seniorů v organizovaných programech byly identifikovány dostupnost místa konání a zdravotní stav starších jedinců. Rozhovory dále vedly k posouzení významu vzdělávacích a volnočasových aktivit u osob ve vyšším věku. Tyto činnosti mají pozitivní vliv na život seniorů, neboť podporují udržení sociálních vztahů a rozvoj kognitivních funkcí. Na základě. The thesis focuses on the attitudes of seniors towards active ageing in the region of Kolín and explores their views on this issue in the context of education and leisure activities. The theoretical part of the thesis deals with the concepts of old age and ageing with emphasis on the concept of active ageing and describes its impact on the life of seniors. It also highlights the importance of lifelong learning and education of older individuals. The empirical part uses qualitative research, specifically semi-structured interviews with a total of eight participants. The aim of the work was to ascertain how people in old age imagine active ageing and how they involve themselves in this process. It was found that for ...