Well-being studentů pedagogických fakult a prevence syndromu vyhoření - Bílková, Nikola (Univerzita Karlova, Pedagogická fakulta, 2024)
Tato bakalářská práce se zabývá problematikou well-beingu vysokoškolských studentů z pedagogických fakult po celé ČR. Cílem teoretické části bylo představení a vymezení konceptu well-beingu z pohledu nejznámějších teorií a popsat co konkrétně definuje well-being vysokoškolských studentů. Pro orientaci bylo stručně popsáno vývojové období, které odpovídá studiu na vysoké škole. Dále se teorie zaměřuje na stresory vysokoškolského studia a na to jaké copingové strategie jsou pro studenty efektivní či nikoli. Praktická část byla provedena kvalitativně. Jejím cílem bylo prostřednictvím polostrukturovaných rozhovorů popsat zkušenost 7 studentů z pedagogických fakult. Data z rozhovorů byla dále analyzována a interpretována pomocí reflexivní tematické analýzy. Výstupem výzkumu jsou 4 nejvýznamnější témata vázané na well-being studentů. Z výzkumu vychází, že motivace a přístup ke studiu jsou stěžejní pro pociťovaný well-being studentů. Také že vztahy a podpora nejvíce pomáhají studentů při cestě studiem. V neposlední řadě, že nejsilnějším stresorem pro studenty je časová náročnost. Z výzkumu vyplývají také doporučení pro univerzity, konkrétně více propagovat své podpůrné služby, s tím že pro nejefektivnější prevenci vyhoření se musí o služby zajímat i sami studenti. KLÍČOVÁ SLOVA Well-being, pozitivní. This bachelor thesis deals with the issue of well-being of university students from Faculties of Education across the Czech Republic. The aim of the theoretical part was to introduce and define the concept of well-being in terms of the most well-known theories and to describe what specifically defines well-being of university students. For orientation, the developmental period that corresponds to studying at university was briefly described. Next, the theory focuses on the stressors of college study and what coping strategies for coping with stress are effective or not for students. The research part was conducted qualitatively. Its purpose was to describe the experience of 7 students from Faculties of Education via ...