Pronikání práva Evropské unie do právních řádů členských států Evropského sdružení volného obchodu - Spousta, Ondřej (Univerzita Karlova, Právnická fakulta, 2022)
Pronikání práva Evropské unie do právních řádů členských států Evropského sdružení volného obchodu Abstrakt Tato diplomová práce se zabývá přístupy členských států Evropského sdružení volného obchodu k evropské integraci, přičemž zkoumá především právní aspekty této integrace. Čtveřice států, kterou tvoří Island, Lichtenštejnsko, Norsko a Švýcarsko, usiluje zvláště o zapojení se do vnitřního trhu Unie, k čemuž využívá dvou různých nástrojů. Zatímco do třech prvně jmenovaných států ESVO jsou například tzv. čtyři základní tržní svobody rozšířeny pomocí společné Dohody o Evropském hospodářském prostoru, který kromě těchto zemí tvoří členské státy EU, Švýcarsko se vydalo vlastní, specifickou cestou odvětvových bilaterálních smluv, které uzavřelo s Evropskou unií, případně také s jejími členskými státy. Práce se nejprve věnuje historii a fungování mezinárodní organizace ESVO, která je všem čtyřem státům společná, a poté zkoumá popořadě nejprve model práva EHP a následně švýcarské bilaterální dohody, přičemž oba režimy hodnotí ve vzájemných souvislostech.Práce v obou případech integrace představuje rozsah spolupráce, její institucionální rámec a také postupy, kterými státy ESVO přebírají právo Evropské unie. Ukazuje rovněž, zda a jakými způsoby mohou být státy ESVO účastny na unijním legislativním procesu, z nějž. Takeover of the European Union law into the legal orders of the European Free Trade Association Member States Abstract This thesis deals with the European Free Trade AssociationMember States' approaches to the European integration and examines primarily its legal aspects. The four states, consisting of Iceland, Lichtenstein, Norway and Switzerland, endeavour especially to participate in the EU's internal market, what they reach by two different tools. Meanwhile to the three first- mentionedstates were e.g.the so-called"Four Freedoms" of the single market extendedthrough the Agreement on the European Economic Area (EEA), which apart from these countries comprises of EU Member States, Switzerland took its ...