Copingové strategie klientů výchovných ústavů - Bočková, Natálie (Univerzita Karlova, Filozofická fakulta, 2023)
Tato práce se zabývá copingovými strategiemi klientů výchovných ústavů v ČR. V teoretické části nejdříve uvádí základní přehled vybraných teorií copingu, ale především souvislosti copingových strategií s dalšími situačními a osobnostními faktory podstatnými pro klienty VÚ, jako je adolescentní věk, duševní zdraví, rodinné a socioekonomické zázemí a coping v kontextu výchovného zařízení. Dále se teoretická část práce zaměřuje na strukturu ústavní a ochranné výchovy v ČR, její právní základ a několik charakteristik klientů VÚ. Design výzkumného návrhu je smíšený. V první části navrhujeme měřit copingové strategie klientů VÚ pomocí dotazníku SVF 78 - Strategie zvládání stresu a porovnat je jednak se standarty pro běžnou českou populaci a dále srovnat mezi sebou výsledky skupiny chlapců a skupiny dívek ze vzorku klientů VÚ. V druhé časti výzkumného návrhu formulujeme otázky pro polostrukturovaný rozhovor, který se zaměřuje na copingové strategie klientů VÚ v kontextu konkrétních stresorů, které sami klienti vnímají pro svůj život jako nejpalčivější. This thesis focuses on coping mechanisms of clients of young offenders' institutions or detention centres for adolescents aged 15 - 18 in Czech Republic, locally known as výchovné ústavy. In its theoretical part we first go through a swift overview of a few main coping theories, but mainly we focus on connections between coping and selected personality traits and situational factors that are crucial for the clients, such as adolescent age, mental health, socioeconomical and family background and coping in context of the detention facility. Also, we explain the system of minor correction facilities in Czech Republic. The design of the research proposal is mixed. Firstly, we propose to use coping strategies questionnaire SVF 78 to examine the differences between population of the clients and standards for general Czech population and also between the groups of girls and boys among the clients. Secondly, we formulate questions for qualitative half structured interviews ...