Informační bubliny a znalost jejich problematiky uživateli Facebooku - Koliandr, Michal (Univerzita Karlova, Fakulta sociálních věd, 2023)
Média jsou neodmyslitelnou součástí dnešního světa, politického a kulturního dění a jsou klíčovým nástrojem k vytváření světonázorů. Zároveň mohou fungovat i jako jeden ze základních stavebních kamenů k utváření sociálního jádra člověka, a tedy i společnosti a jejích hodnot. Je nutné, aby média byla tématem nejen běžných konverzací, článků a reportáží, ale i předmětem studia na akademické úrovni. Facebook je dnes jednou z nejdominantnější sociální sítí. Zároveň sami developeři neskrývají, že na její platformě fungují algoritmy, které sledují osobní preference uživatelů a data, jako jsou příspěvky, u kterých tráví nejvíce času, a na základě těchto informací jim utváří personalizované prostředí plné příspěvků, které samy algoritmy uznají za vhodné. Uzavírají praktiky algoritmů uživatele Facebooku dle jejich vlastního posudku do informačních smyček zvaných informační bubliny, či jim pouze zlepšují kvalitu stráveného času skrze filtraci relevantního či irelevantního obsahu? Cílem této práce je na tuto otázku odpovědět, společně s nahlédnutím do světa algoritmů, sociální sítě Facebook a komplexního přiblížení problematiky informačních bublin na Facebooku. Zároveň chci v empirické části pomocí polostrukturovaných rozhovorů a otevřeného a axiálního kódování odpovědět na otázku, zda je problematika. The media are an integral part of today's world, political and cultural events and are a key tool for creating worldviews. At the same time, they can also function as one of the basic building blocks for shaping the social core of a person, and thus also society and its values. It is necessary for the media to be the subject not only of ordinary conversations, articles and reports, but also the subject of study at an academic level. Facebook is one of the most dominant social networks today. At the same time, the developers themselves do not hide the fact that algorithms work on its platform, which monitor users' personal preferences and data, there are posts they spend the most time on, and based on this data, they create ...