Zkušenosti Romů ve světě dominance neromské normality - Reichel, Tomáš (Univerzita Karlova, Filozofická fakulta, 2022)
This thesis is based on research conducted in the form of in-depth interviews with two narrators. Its subject definition is the observation of the daily based lived experiences of Romani university students, I have taken Frantz Fanon's publication, Black Skin, White Masks, as the theoretical and methodological framework for this thesis. Here I present the narrators' experiences from their own perspectives, along with how the narrators themselves perceived them; then I focus on the selected experiences and examine them through the Fanon's work. Tato práce vychází z výzkumu realizovaného v podobě hloubkových rozhovorů se dvěma narátory. Jeho předmětné vymezení představuje sledování všedních žitých zkušeností romských vysokoškoláků, za teoreticko-metodologický rámec této práce jsem pojal publikaci Frantze Fanona, Černá kůže, bílé masky. Zkoumané zkušenosti narátorů zde prezentuji aktérsky, spolu s tím, jak jejich prožití vnímali sami narátoři, vybrané zkušenosti následně hlouběji tematizuji prostřednictvím Fanonova díla. Department of Central European Studies Katedra středoevropských studií Filozofická fakulta Faculty of Arts