Sky Woman, Trickster, Windigo: Reflections of Traditional Storytelling in Contemporary Canadian Indigenous Novel - Marešová, Jana (Univerzita Karlova, Filozofická fakulta, 2021)
Sky Woman, Trickster, Windigo: Reflections of Traditional Storytelling in Contemporary Canadian Indigenous Novel Žena z nebe (Sky Woman), Šprýmař (Trickster), Windigo: Reflexe tradičního vypravěčství v současném kanadském indigenním románu Mgr. Jana Marešová ABSTRAKT Vypravěčství je základním prvkem indigenních kultur v Kanadě, který zajišťuje přenos a uchování systému indigenních znalostí a hodnot. Dosud nepříliš zavedený termín "indigenní" označuje kultury původních obyvatel Kanady, tzv. prvních národů (First Nations), Métisů a Inuitů, a je přepisem anglického označení "Indigenous", které se v současné době nejčastěji používá pro souhrnné pojmenování těchto národů. Tato práce se zabývá odrazem ústního vypravěčství v současné literatuře autorů z řad původních obyvatel Kanady. Nejprve je zkoumána role a důležitost vypravěčství v indigenních kulturách a potažmo literatuře. Následné analýzy románů se soustředí na tři zásadní a opakovaně se vyskytující postavy v indigenním vypravěčství - Ženu z nebe (Sky Woman), Šprýmaře/Šibala (Trickster) a Windigo a na to, jakým způsobem tradice ústního vypravěčství formuje narativní styly textů a jak se v nich projevuje hodnotový referenční rámec indigenních kultur. Teoretický základ práce čerpá primárně z teorií vyvinutých indigenními kritiky a romány jsou analyzovány. Sky Woman, Trickster, Windigo: Reflections of Traditional Storytelling in Contemporary Canadian Indigenous Novel Žena z nebe (Sky Woman), Šprýmař (Trickster), Windigo: Reflexe tradičního vypravěčství v současném kanadském indigenním románu Mgr. Jana Marešová ABSTRACT Storytelling is an essential constituent of Indigenous cultures in Canada which transmits and preserves Indigenous knowledge and value systems. This work examines the way contemporary Indigenous writers work with the tradition of oral storytelling in their writing. At first, the role and importance of storytelling for Indigenous cultures, and consequently for literature, is discussed. The following analysis of individual novels is centered around ...