Vocal accommodation in howling of grey wolf (Canis lupus) - Schindlerová, Loretta (Univerzita Karlova, Přírodovědecká fakulta, 2022)
Vokálním přizůsobením (vocal accommodation) se rozumí úpravy hlasových projevů komunikujících jedinců, například přiblížením základní frekvence (fundamental frequency) jejich vokalizace. Toto chování, posilující společenské svazky, bylo doposud zkoumáno zejména u člověka, nyní však začíná být předmětem studia také u zvířecí komunikace. Vlci jsou vysoce spoločenská zvířata, jejichž sólové, duetové i sborové vytí je bohaté na informační obsah, hlasová akomodace ale v tomto druhu nebyla studována. Tato práce využívá různé přístupy za účelem zjištění, zda mají komunikující jedinci vlka obecného (Canis lupus) během duetového vytí tendenci úpravou kontur vytí konvergovat k či divergovat od vokalizace druhého jedince. Za tímto účelem jsme posuzovali rozdíly v parametrech základní frekvence a v kontuře základní frekvence, za využití modelu lineárních smíšených efektů, a metrik Euklidovské vzdálenosti a dynamic time warping. Z několika provedených analýz jedna identifikovala signifikantní rozdíly mezi sólovým a duetovým vytím a další naznačila větší podobnost ve vytí v duetu mezi jedinci z jedné dvojice než z rozdílných dvojic. Naše výsledky ukazují, že za účelem potvrzení existence hlasové akomodace u vlků bude nutný další výzkum zdrojů variability a roli kontextu. Klíčová slova: vokální prizpůsobení,. Vocal accommodation is the adjustment made by interlocutors while communicating, such as the adjustment of vocal pitch (i.e. the fundamental frequency) to match that of the other speaker. This behaviour can strengthen social bonds and has been predominantly studied in humans but recently also in the field of animal communication. Wolves are highly social animals and their howls - solos, duets, and choruses - are rich in information, yet vocal accommodation has not been studied in this species. Using a number of approaches, we explore whether grey wolves (Canis lupus) vocally accommodate to other wolves in duet howls by altering their howl contours to either converge to or diverge from another wolf's howl. To this aim we ...