Komunální politické systémy v severských zemích - Polinec, Martin (Univerzita Karlova, Fakulta sociálních věd, 2008)
Diplomová práce se zabývá komunální politikou v severských zemích. Cílem práce je přiblížit podobu komunální politiky v severských zemích a zjistit, v kterých významných aspektech se jednotlivé země podobají, a v kterých se naopak liší. První kapitola se věnuje existujícím teoretickým přístupům k rozlišování systémů místní správy. Kapitola představuje vybrané typologie systémů místní správy - včetně postavení severských zemí v těchto typologiích. Po první kapitole následují kapitoly zaměřené na lokální politiku v jednotlivých severských zemích. Druhá kapitola se věnuje Švédsku, třetí Dánsku, čtvrtá Norsku a pátá Islandu. Každá z těchto čtyř kapitol je členěna do podkapitol, které se zabývají jednotlivými významnými aspekty lokální politiky v severských zemích. Pozornost je věnována především vymezení rozsahu úkolů, povinností a pravomocí obcí, struktuře a fungování obecních institucí, počtu a velikosti obcí, formám spolupráce obcí, struktuře příjmů, výdajů a dalším finančním záležitostem obcí, volebním a stranickým systémům na místní úrovni, konceptu sousedských rad, uživatelské demokracii a svobodným komunám. Poslední kapitola shrnuje a porovnává získané poznatky. Závěr shrnuje nejvýraznější společné rysy lokální politiky v severských zemích a zároveň upozorňuje na některé rozdíly. Powered by TCPDF. Diploma thesis deals with local polity, politics and policies in the Nordic countries. The main aim of this thesis is to study local polity, politics and policies in the Nordic countries and then identify what are the most important common features of these countries and the most significant differences between them. The first chapter deals with known theoretical approaches to distinctions between local government systems. This chapter presents some typologies of local government systems. Another four chapters are dedicated to local politics in the Nordic countries. The second chapter is focused on Sweden. The third chapter deals with Denmark. The fourth chapter is focused on Norway, while the fifth chapter on ...