Současný stav výzkumu klimatu městského prostředí ve světě =Current State of Art: Urban Environment Climate across the World - Voženílek, Vít; Hejlová, Vendula (2015)
Klima města je jednou z nejdůležitějších komponent městského prostředí, má vliv na vývoj města, spokojenost a zdraví obyvatel i na územní plánování ve městě. Studium klimatu městského prostředí je nedílnou součástí monitoringu krajiny. Až 75 % obyvatel Evropy žije ve městech, do roku 2020 jich bude sídlit ve městech až 80 % (Životní prostředí měst, 2013), a tak je nutností vývoj klimatu ve městech sledovat a připravovat scénáře jeho dalšího vývoje, protože urbanizace je jedním z hlavních faktorů změny klimatu městského prostředí. Hlavními faktory, které se podílejí na tvorbě městského klimatu, jsou charakter aktivního povrchu, znečištění atmosféry a produkce odpadního tepla. Studium městského klimatu lze rozdělit na dvě oblasti, z nichž první se zabývá sledováním teplotních charakteristik ve městě a jeho okolí, tzv. tepelným ostrovem města, změnou teploty vzduchu vyvolané pokrytím půdy a strukturou městské zástavby. Druhá oblast zkoumá toky oxidu uhličitého v městských oblastech. Autoři se v článku zaměřili na studie klimatu městského prostředí publikované v impaktovaných časopisech, sami instalovali komponenty bezdrátové senzorové sítě v centru města Olomouc, a proto se zaměřili na studium metod monitoringu, zpracování a vizualizace klimatických dat publikovaných ve světové literatuře. Urban climate is one of the most important components of the urban environment, it affects urban development, the satisfaction and health of its inhabitants, as well as urban planning. Studying urban climate is an integral part of landscape monitoring. Up to 75% of the inhabitants of Europe live in cities, and more than 80% of the European population will be living in cities in 2020 (EEA 2013). So, it is necessary to monitor urban climate and to project its future development. Urbanisation is one of the major factors influencing climatic change. The major factors that affect climatic change, are the character of the active surface, atmospheric pollution, and the production of heat waste. The study of urban climate can be ...