Ochranářská genetika rysa ostrovida v Západních Karpatech - Ungrová, Lenka (Univerzita Karlova, Přírodovědecká fakulta, 2021)
Robustní monitoring spolu s genetickými analýzami populací velkých šelem je důležitým nástrojem pro účinnou ochranu a management jednotlivých druhů. Tato práce si klade za cíl vůbec poprvé geneticky zmapovat celou slovenskou populaci rysa ostrovida, a to za použití celkem 15 mikrosatelitových lokusů. Neinvazivní genetika je účinným prostředkem pro genetický výzkum druhů s velkými domovskými okrsky a nízkou populační hustotou. Z tohoto důvodu byly v této práci zpracovány vzorky trusu, srsti, moči a bukálních stěrů získané v terénu, doplněné o tkáně z uhynulých jedinců. V průběhu let 2017-2019 bylo získáno celkem 187 vzorků, z nichž se podařilo získat 59 genotypů. Z úspěšně genotypovaných vzorků byly vyřazeny dva v terénu chybně determinované vzorky, které patřily kočce divoké. Data získaná z projektu Veľké šelmy 2 byla pro analýzy populační genetiky a demografie doplněna o 98 genotypů z projektu Šelmy SKCZ ve spolupráci s ÚBO AV ČR. Z celkového datasetu 155 genotypů bylo detekováno 68 jedinců rysa ostrovida. Analýza příbuznosti odhalila celkem 67 signifikantních příbuzenských vztahů 1. stupně a 9 signifikantních vztahů 2. stupně. Slovenská populace má dle výsledků této práce třetí nejnižší genetickou diverzitu ve srovnání se všemi evropskými autochtonními populacemi a nižší genetickou diverzitu než. Robust monitoring combined with genetic analyses are important approaches to protect and manage large carnivore populations successfully. The aim of this master thesis is to analyse Eurasian lynx (Lynx lynx) population within whole Slovakia for the first time using 15 microsatellite loci. Noninvasive genetics is an effective tool for monitoring animal species with large home ranges and low population densities. Noninvasive samples including feces, hair, urine and buccal swabs were collected together with tissue samples from dead (mostly roadkill) individuals. 187 samples were collected between 2017-2019, resulting in 59 successful genotypes. Two samples were incorrectly determined in the field and excluded from ...