Změny mořského ledu v Arktidě z pohledu globální klimatické změny - Škopan, Viktor (Univerzita Karlova, Přírodovědecká fakulta, 2021)
Oblast Arktidy je jednou z nejcitlivějších oblastí Země vůči klimatickým změnám. Teplota v Arktidě za posledních několik desetiletí vzrostla o více než dvojnásobek globálního průměru a pohybuje se zhruba o 4 řC výše ve srovnání s teplotou na začátku průmyslové revoluce, ke které došlo koncem 18. století. S vysokou pravděpodobností lze říct, že za takto dramatickou změnu může antropogenní činnost. Mořský zámrz na tyto změny reaguje poklesem plochy, tloušťky, stáří a dalších parametrů. Nejvýznamnější pokles byl zaznamenán v letních měsících, kdy dochází k průměrnému zmenšování plochy mořského zámrzu o 12,8 % za dekádu. Došlo také k výraznému poklesu stáří mořského ledu. Před čtyřiceti lety představoval mořský zámrz, starší čtyř let, 30 % celkové plochy pokryté mořským zámrzem, přičemž dnes takto starý led tvoří pouze 2 %. K rychlému oteplování Arktidy a vyššímu tání mořského ledu výrazně přispívají pozitivní zpětné klimatické vazby. Příkladem může být snižující se albedo (odrazivost) Severního ledového oceánu, které kvůli zmenšujícímu se mořskému zámrzu odráží mnohem méně slunečního záření, což přispívá k rychlejšímu oteplování oblasti a vyššímu tání mořského ledu. Modely ukazují, že oteplování Arktidy bude v budoucnu pokračovat, a dá se předpokládat, že koncem století budou teploty v Arktidě o 10 řC. The Arctic is one of the regions of the Earth most vulnerable to climate change. Temperatures in the Arctic have risen by more than twice the global average over the past few decades and are roughly 4 řC above the temperature at the start of the Industrial Revolution, which occurred in the late 18th century. It is highly likely that anthropogenic activity is responsible for such a dramatic change. The Arctic sea ice responds to these changes by decreasing in area, thickness, age and other parameters. The most significant decline has been recorded in the summer months, when the area of the sea ice is shrinking at an average rate of 12.8 % per decade. There has also been a significant decline in the age of sea ice. ...