Židé v Polné v první polovině 20. století - Formáčková, Anna (Univerzita Karlova, Filozofická fakulta, 2021)
Anotace: Tato bakalářská práce se bude zabývat problematikou židovského obyvatelstva ve městě Polná. Autorka bude nejvíce pozornosti věnovat období meziválečnému, avšak okrajově se zaměří i na období během obou světových válek a velmi marginálně se bude zabývat také dobou po druhé světové válce. Práce bude pojednávat jak o každodenním životě židovské obce, tak o obecnějších kontextech. Autorka se ve své práci bude opírat i o svědectví pamětníků, kteří sami nebyli příslušníky židovské obce, ale s Židy je pojily osobní vazby, jejich osudy je tudíž přímo ovlivňovaly a zasahovaly. Hlavním cílem této bakalářské práce je ucelené podání informací o židovské obci v Polné ve stanoveném časovém období. Další ambicí práce je přispění do lokální bibliografie k danému tématu a rozšíření povědomí o této problematice. Vzhledem k současné situaci, kdy pandemie koronaviru komplikuje přístup k informacím a ke zdrojům, vychází práce ve většině z literatury a editovaných pramenů. Annotation: This bachelor thesis deals with the issue of the Jewish population in the town of Polná. It pays the most attention to the interwar period, but marginally focuses on the period during both world wars. The work deals with both the daily life of the Jewish community and more general contexts. The work is based on the testimony of witnesses who were not themselves members of the Jewish community, but were connected by personal ties with the Jews, so their destinies were very directly influenced and affected. Very marginally, the work also deals with the post-war period. The main goal of this bachelor's thesis is a comprehensive presentation of information about the Jewish community in Polná in a specified period of time. Another ambition of the work is to contribute to the local bibliography on the topic and to raise awareness of this issue. Due to the current situation where the coronavirus pandemic complicates access to information and resources, the work is mostly based on the literature and edited sources. Institute of Czech History ...