Rovnost mužů a žen v pracovněprávních vztazích v České republice a severských zemích - Grabcová, Lenka (Univerzita Karlova, Právnická fakulta, 2021)
Rovnost mužů a žen v pracovněprávních vztazích v České republice a severských zemích Abstrakt Problematika rovnosti mužů a žen v pracovněprávních vztazích je klíčovým tématem této rigorózní práce. Hlavní pozornost je věnována rovnosti a nediskriminaci obou rodičů při výkonu placeného zaměstnání, a to zejména z pohledu možností ke sladění jejich pracovního a rodinného života poskytovaných ze strany zaměstnavatelů. Náplní této práce je komparace rodinných politik v severských státech, tedy Švédsku, Norsku, Finsku, Dánsku a na Islandu, se zbytkem evropským států, zejména s Českou republikou. Severské státy jsou obecně považovány za pokrokové v mnoha oblastech, ale především v oblasti rovného přístupu k oběma pohlavím jako tzv. genderově neutrální státy, kde pohlaví nehraje téměř žádnou roli. Toto specifikum bylo zásadním pro jejich volbu jako vzorů v oblasti rodinné politiky a používaných harmonizačních nástrojů. Nejprve je v úvodních kapitolách věnován prostor podrobnému rozboru nezbytného pojmosloví spojeného s danou problematikou, zejména pojmů gender, diskriminace či rovnost, ale i příslušné právní úpravy věnující se problematice rovnosti a zákazu diskriminace, zejména ve vztahu k oběma pohlavím či rodičovství, a to na mezinárodní, evropské i národní úrovni. Další kapitola je pak věnována rodinným. The Equality of Men and Women in Labour Relations in the Czech Republic and the Nordic Countries Abstract The subject of the equality of men and women in labour relations is the key topic of this thesis. The main attention is paid to equality and non-discrimination of both parents in the performance of paid employment, especially in terms of opportunities to reconcile their work and family life provided by employers. The scope of this thesis is a comparison of family policies in the Nordic countries, i.e., Sweden, Norway, Finland, Denmark, and Iceland, with the rest of the European countries, especially the Czech Republic. The Nordic countries are generally considered to be the most progressive in many areas, but ...