Role sociálních médií v životě osob s mentálním postižením - Srncová, Eva (Univerzita Karlova, Fakulta sociálních věd, 2021)
O vlivu sociálních médií na člověka s mentálním postižením toho v české literatuře mnoho nenajdeme. Média přitom mohou do velké míry ovlivňovat integraci lidí s postižením, zejména v zemích, v nichž byli dlouhodobě z veřejného dění vylučováni. Práce se zaměřuje na osoby s mentálním postižením bydlící v zařízeních sociální péče a jejím cílem je popsat účely a motivace, které je k sociálním médiím přivádí. Výzkum diplomové práce si bere za cíl objasnit hned několik otázek ohledně míry a způsobu využívání sociálních médií lidmi s mentálním handicapem. Dalo se předpokládat, že prostředí bude do velké míry návyky týkající se konzumace sociálních médií ovlivňovat, výzkum se zaměřil tedy jen na takové osoby, jejichž domovem je ústav sociální péče nebo chráněné bydlení. Práce se v úvodu věnuje rešerši literatury příbuzného tématu. Hlavním úkolem diplomové práce je typologie motivací, jež osoby s mentálním postižením k sociálním médiím přivádí, resp. postihnout, jak o této motivaci sami přemýšlejí, popsat jejich návyky a zkušenosti spojené s užíváním sociálních médií. Výsledkem je typologie účelů, za kterými využívají sociální média, jejich motivací, dále typologie způsobů užití sociálních médií lidmi s mentálním postižením a typologie uspokojení, která jim sociální média přináší. Práce přináší také. We do not find much information in Czech literature about the influence of social media on a person with a intellectual disability. At the same time, the media can greatly influence the integration of people with disabilities, especially in countries where they have been excluded from public life for long time. This diploma thesis focuses on people with mental disabilities, who live in social care facilities. So my main goal is to describe the aims and motivations which lead them to social media. Research of the diploma thesis aims to clarify several questions about the extent and manner of social media use by people with intellectual disabilities. It could be assumed that the environment will greatly influence habits ...