Spotřebitelské preference dospívajících v oblasti sportovní výživy - Kociánová, Karolína (Univerzita Karlova, Fakulta tělesné výchovy a sportu, 2021)
Název: Spotřebitelské preference dospívajících v oblasti sportovní výživy Cíle: Hlavním cílem práce je vymezení faktorů, které ovlivňují chování dospívajícího spotřebitele během procesu nákupu sportovních doplňků stravy. Metodika: Sběr informací potřebných k dosažení cíle práce proběhl prostřednictvím kvantitativního výzkumu. Konkrétně byla pro tuto práci využita metoda elektronického dotazování. Získaná data byla následně statisticky vyhodnocena. Výsledky: Vyhodnocení získaných dat z dotazníkového šetření ukázalo, že doplňky stravy pravidelně užívá až 75 % dospívajících ve věku 14-24 let (n=237). Zbývající třetina účastníků výzkumu necítí potřebu tyto produkty nakupovat anebo o tom nikdy ani nepřemýšlela, a proto je vůbec nevyhledává. Nejčastěji užívanými výživovými doplňky v této věkové kategorii spotřebitelů jsou vitaminy, minerály a proteinové přípravky. Dospívající je vyhledávají zejména proto, aby podpořili svou imunitu, sportovní výkon a urychlili proces regenerace. Výzkum naopak neprokázal významný vliv lékařů a dalších odborníků. Na spotřební chování mladých lidí působí spíše jejich blízké okolí, rodina, přátelé nebo oni sami. Dle zjištěných informací vyhledávají kvalitní produkty, které plní slibovanou funkci a účinek a zároveň mají přijatelnou cenu, jelikož za tyto doplňky utrácí v. Title: Consumer preferences of adolescents in the field of sports nutrition Objectives: The objective of this work is to define factors that influence the behavior of adolescent consumers during the process of purchasing sports supplements. Methods: Data were obtained through quantitative research. Specifically, the method of electronic questioning was used for this work. Subsequently, a statistical evaluation of collected information was performed. Results: According to results of the research dietary supplements are regularly used by up to 75 % of adolescents aged 14-24 years (n = 237). The remaining participants simply do not recognize the need to buy these products or have never even thought about it, hence do not ...