Vliv zvýšené teploty na dekompozici houbové nekromasy v tundře - Moravcová, Andrea (Univerzita Karlova, Přírodovědecká fakulta, 2020)
Tato diplomová práce se zabývá dekompozicí houbové nekromasy v arktické tundře (souostroví Svalbard) pod faktorem klimatické změny (simulovaná zvýšením teploty uvnitř Open Top Chamber). Byla porovnána dynamika dekompozice houbové nekromasy u dvou vybraných hub, které se liší v úrovni melanizace a v poměru C:N - Laccaria laccata (hyalinní, nižší poměr C:N) a Phialocephala fortinii (melanizovaná, vyšší poměr C:N). Cílem této diplomové práce bylo zhodnotit vliv úrovně melanizace nekromasy a zvýšené teploty na dynamiku dekompozice houbové nekromasy a na složení komunity dekompozitorů (houby, bakterie). Experiment byl zaměřen na sledování dynamiky dekompozice houbové nekromasy, změny enzymové aktivity na rozkládajícím se myceliu, změny obsahu melaninu a poměru C:N v průběhu degradace a také na analýzu mikrobiálního společenstva na rozkládajícím se myceliu. V průběhu celé inkubace se nekromasa P. fortinii rozkládala pomaleji než nekromasa L. laccata. Za rozdíly v dynamice dekompozice bylo zodpovědné hlavně biochemické složení houbové nekromasy (poměr C:N, obsah melaninu). Obsah melaninu se v průběhu dekompozice zvyšoval u obou typů mycelia. Poměr C:N v nekromase L. laccata v průběhu dekompozice stoupal, kdežto v nekromase P. fortinii zůstal beze změny. Na dekompozici houbové nekromasy se podílely hlavně. This diploma thesis deals with the decomposition of fungal necromass in the Arctic tundra (Svalbard archipelago) under the factor of climate change (simulated by an increased temperature inside the Open Top Chamber). The dynamics of fungal necromass decomposition of two selected fungi, which differ in the level of melanin content and in C:N ratio - Laccaria laccata (hyaline, lower C:N ratio) and Phialocephala fortinii (melanized, higher C:N ratio), was compared. The aim of the work was to evaluate the influence of melanization level of fungal necromass and elevated temperature on the dynamics of fungal necromass decomposition and on the community composition of the decomposers (fungi, bacteria). The experiment ...