Vliv webové analytiky na novinářskou práci - Jílková, Veronika (Univerzita Karlova, Fakulta sociálních věd, 2020)
Na poli online zpravodajství už mezi sebou nesoupeří jednotlivé tituly, ale jednotlivé zprávy. Média se proto snaží získat pozornost publika znalostí jeho chování, preferencí nebo zájmů, na které potom reagují vytvářeným a upravovaným obsahem. Publikum poskytuje webovým médiím své informace a zpětnou vazbu mnoha způsoby a pozice novináře v online médiích proto nově vyžaduje i zkušenosti s webovou analytikou. Jak přesně práce novinářů s webovou analytikou vypadá, jakým způsobem ovlivnila tradiční redakční rutiny nebo jak využití webové analytiky vnímají sami novináři popisuje tato diplomová práce. Pro zasazení tématu do kontextu se úvodní část věnuje definici základních pojmů žurnalistiky a zpravodajství. Následuje seznámení s teorií gatekeepingu, která tvoří rámec výzkumu a pomáhá definovat výzkumné otázky. Další část textu je zaměřena na změnu, kterou s sebou internet a jiné technologie doposud přinesly a jaký dopad měly na podobu online zpravodajství i novinářské práce. Samozřejmou součástí teorie je také úvod do tématu redakční, potažmo webové, analytiky. Praktická část na základě získaných informací rozebírá, kdo je v redakcích za webovou analytiku odpovědný a jak často webovou analytiku redakce využívají. Uvedeny jsou rovněž důvody využití webové analytiky v redakcích. Závěrečná část popisuje,. This Master's thesis entitled "The Influence of Web Analytics on Journalism" examines the impact of web analytics on journalistic routines in the Czech Republic. The theoretical frame focuses on history of origin and development of czech online news media as well as the change of journalistic work in the environment of online media. An inseparable part of the theoretical section is also an introduction to the topic of editorial analytics. The theory of gatekeeping frames our research and helps us define specific research questions. Qualitative research was conducted using semi-structured in-depth interviews with ten journalists to answer the research questions. Results showed who is in charge of editorial analytics ...