Obraz médií/novinářství v české próze 60. let - Turková, Barbora (Univerzita Karlova, Fakulta sociálních věd, 2020)
Diplomová práce se zabývá zobrazováním médií a novinářství v české próze šedesátých let dvacátého století. Právě šedesátá léta jsou z pohledu na celé období vlády komunistického režimu v Československu dobou uvolňování politických a společenských poměrů, což se odrazilo i v literatuře. Cílem této práce je jednak ukázat obraz médií a novinářství v české próze v daném období v rámci širší geneze zobrazování médií v české literatuře a zároveň vzhledem k zasazení do historického společenského a kulturního kontextu šedesátých let. Následně prostřednictvím obsahové a textové analýzy vybraných dobových děl zobrazujících mediální tematiku ukázat, jak je v jednotlivých dílech mediální prostředí popsáno, jak jsou vykresleny postavy pracovníků mediálních institucí a jejich fungování, jaké je dobové vnímání novinářské profese ze strany společnosti a jak v dobovém kontextu na sebe nazírají sami novináři. The diploma thesis deals with the depiction of the media and journalism in Czech prose of the 1960s. From the point of view of the entire period of the communist regime's rule in Czechoslovakia, the 1960s are a time of easing political and social conditions, which was also reflected in the literature. The aim of this work is to show the image of the media and journalism in Czech prose in the period in the broader genesis of the portrayal of the media in Czech literature and also with regard to the historical social and cultural context of the 1960s. Moreover, the thesis illustrates through content and text analysis, how individual works of literature describes the medial landscape and the way media officers and their functions are portrayed. Furthermore, the thesis examines the perception of journalists by a society living under the communist regime and how the journalists perceived themselves. Department of Media Studies Katedra mediálních studií Fakulta sociálních věd Faculty of Social Sciences