Northern Sea Route communication for 21st Century? - Kregl, Jan (Univerzita Karlova, Fakulta sociálních věd, 2020)
Severní mořská cesta je námořní komunikace spojující Evropu s Asií podél arktických břehů Ruské federace. Po dlouhá desetiletí jsou v námořní dopravě využívány tytéž komunikace, celkový objem přepravy však stále roste a Suezský či Panamský kanál by tak brzy mohly dosáhnout svých maximálních kapacit. Aby bylo možné předejít přehlcení a paralyzaci těchto klíčových strategických bodů, bude zapotřebí hledat nové, alternativní komunikace, které alespoň částečně uleví těmto přetíženým trasám. Severní mořská cesta může být až o čtyřicet procent kratší v porovnání se Suezskou trasou a nabízí tak značnou časovou úsporu. Vedle toho přináší tato komunikace mnoho dalších výhod, pojí se s ní však i četná negativa a její další rozvoj naráží na mnohé překážky. V této práci jsem nejprve shrnul historický vývoj, kterým trasa prošla a následně jsem se snažil analyzovat a rozebrat rozličné aspekty této námořní cesty. Nastíněna je také současná situace v námořní dopravě a další alternativní komunikace. S těmi je pak Severní mořská cesta porovnána a jsou akcentovány její klady i zápory. Rozvedena je rovněž i úvaha o tom, zda-li může tato námořní trasa představovat komunikaci pro 21. století a jaký je její nejpravděpodobnější budoucí vývoj. V závěru jsou pak rovněž zodpovězeny následující výzkumné otázky: Jak ovlivňují. The Northern Sea Route (NSR) is a naval communication between Europe and Asia running along the Arctic coastline of the Russian Federation. For decades, the same maritime corridors have been relied on. However, the international freight shipping volumes keep growing steadily and the Suez and Panama Canals might reach their maximal capacity soon. In order to prevent congestions of these crucial chokepoints, alternative communications have to be found. The NSR can save as much as 40% distance compared to the Suez Route and consequently, the time spent on the voyage decreases by about 10 days. There are several other benefits this Arctic seaway brings, however, some major obstacles impede its further development. In ...