Moderní technologie ve výzkumu populační biologie vysoce mobilního savce - Tkáčová, Nikola (Univerzita Karlova, Přírodovědecká fakulta, 2019)
Předkládaná bakalářská práce se věnuje metodikám vhodným k výzkumu populační biologie vysoce mobilních savců na příkladu rysa ostrovida. Rys ostrovid (Lynx lynx) je v rámci kočkovitých šelem jedním z nejrozšířenějších druhů. Vzhledem k jeho velkému areálu se vyskytuje v různých ekologických, klimatických a demografických podmínkách, což z něj dělá dobrý modelový druh. Jakožto vrcholový predátor se zásadně podílí na formování celého ekosystému. Návrat rysa do oblastí jeho původního výskytu má vliv na skladbu druhů. Použití vhodných metod monitoringu k získání informací ohledně areálu rozšíření, početnosti a také populačních trendů je zcela zásadní pro účinnou ochranu tohoto druhu. V případě rysů, kteří se vyznačují nízkou populační hustotou, převážně soumračnou a noční aktivitou a rozsáhlými domovskými okrsky, vyžaduje monitoring značné úsilí. Vzhledem k náročnosti monitoringu se používají hi-tech metody (GPS telemetrie, fotopasti, genetický monitoring). Různé metody monitoringu vyhovují různým studijním cílům. Telemetrie představuje nejčastěji využívanou a pravděpodobně nejúčinnější metodu k získání detailních údajů o biologii a ekologii rysa, ale zároveň se jedná o invazivní metodu, kterou lze sledovat jen omezený počet jedinců. Pro sledování většího počtu jedinců jsou vhodným nástrojem fotopasti,. This bachelor thesis is dedicated to investigate the methods applicable to research of population biology of highly mobile mammals on the example of Eurasian lynx. Eurasian lynx (Lynx lynx) is one of the most widespread felid species. This species is considered to be a suitable model organism due to its large range which includes various ecologic, climatic and demographic conditions. Eurasian lynx fundamentally participates in shaping the entire ecosystem as an apex predator. Its return to the areas of the past occurrence has an effect on species composition there. For the effective protection of this species, it is crucial to use appropriate monitoring methods to obtain information on the distribution area, ...