Fylogeografia a adaptívna evolúcia vlka dravého - Veselovská, Lenka (Univerzita Karlova, Přírodovědecká fakulta, 2019)
Grey wolf is a highly mobile top predator, a keystone and umbrella species within ecosystems throughout the Holarctic area. The occurrence of wolves' populations is influenced by glacial history, environmental conditions and human activity. Nowadays, wolves are returning to a man-altered country where they were exterminated, and they are adapting to human dominated landscape. People have largely contributed to its extinction in many areas around the world, resulting in a decline in genetic diversity. Due to different demographic and environmental conditions, many different lineages have evolved, which can be distinguished based on morphological and genetic analyses. Climatic factors can result in the formation of ecotypes, which become heritable and genetically distinguishable. The aim of this thesis is to provide a comprehensive overview of the phylogeography and adaptive evolution of the grey wolf in the context of genetic, geographical and morphological combination data. Keywords: grey wolf, Canis lupus, phylogeography, ecotypes, adaptive evolution Vlk dravý je vysoko mobilný vrcholový predátor, kľúčový a dáždnikový druh v rámci ekosystémov po celom holarktickom areáli. Výskyt jeho populácií je ovplyvňovaný glaciálnou históriou, environmentálnymi podmienkami a ľudskou činnosťou. V súčasnej dobe sa vlci vracajú do človekom pozmenenej krajiny, kde boli vyhubení a prispôsobujú sa na život v nej. Ľudia sa veľkou časťou pričinili o jeho vyhynutie v mnohých oblastiach po svete, čo malo za následok pokles genetickej diverzity. Vďaka rôznym životným podmienkam vzniklo mnoho odlišných línií, ktoré sa dajú rozlíšiť na základe morfologických a hlavne genetických analýz. Klimatické podmienky môžu podmieniť vznik ekotypov, ktoré sa stanú dedičné a geneticky odlíšiteľné. Cieľom práce je poskytnúť ucelený prehľad o fylogeografii a adaptívnej evolúcii vlka dravého v kontexte kombinácie genetických, geografických a morfologických dát. Kľúčové slová: vlk dravý, Canis lupus, fylogeografia, ekotypy, adaptívna evolúcia ...