Role sociálních médií v politické participaci studentů - Kostareva, Anna (Univerzita Karlova, Fakulta sociálních věd, 2019)
Ve své práci jsem se zaměřila na problém politické participace studentů a roli, jakou v něm hrají sociální média. Vzhledem k tomu, že internet je velmi důležitým aspektem v životě moderního člověka, stává se z něj platforma pro různé společenské, politické a jiné události. Mladí lidé mají větší sklon k tomu, aby byli ovlivnění internetem a sociálními sítěmi ve všech sférách života. Ve svém výzkumu jsem se tedy snažila vyvodit závěry o tom, jak vidí mladí lidé sami sebe v politice, jaké druhy aktivity často projevují a jaký je podle nich význam politické účasti na internetových platformách. V práci jsou rozebrána obecná pojetí pojmů politická participace a sociální média a dále s tím spojené teorie slacktivismu a mobilizační a normalizační hypotézy. Práce také uvádí různé výzkumy, které byly zaměřené na studentskou politickou aktivitu a účast v politické sféře státu. Spolu s teoretickou, obsahuje práce i metodologickou část, kde jsou stanovené základní výzkumné cíle a hypotézy, je popsaná výzkumná metoda, to, jakým způsobem byli získáni respondenti pro tento výzkum a jak proběhl sběr dat. V analytické části jsou uvedené výsledky z výzkumu provedeného pomocí online dotazníku, kde byly potvrzeny či vyvráceny výzkumné hypotézy obsažené v metodologické části práce. V závěru jsou shrnuté teoretické a. In my work I have tried to look at the problem of political participation of students and what role social media play in it. In view of the fact, that the internet plays a very important role in life of modern person, it becomes a platform for various social, political and other events. Young people are more inclined to be influenced by the internet and social networks in all spheres of life, so in my research I have tried to draw conclusions about how young people see themselves in politics, what kinds of activity they often do and how they see the importance of political participation on internet platforms. In my work I present the general concept of political participation and social media, and also the theory of ...