Reflexe prekonceptu přísudku v 6. ročníku ZŠ - Skřivánek, Vratislav (Univerzita Karlova, Pedagogická fakulta, 2019)
Cílem práce Reflexe prekonceptu přísudku v 6. ročníku ZŠ je postihnout, jakým způsobem žáci 6. ročníku přemýšlejí o větném členu přísudek. Práce tedy nejprve charakterizuje konstruktivismus, jakožto směr, který s prekoncepty aktivně pracuje, ve vztahu k výuce českého jazyka. Dále je charakterizován přísudek, a to jak z hlediska lingvistického, tak z hlediska didaktického pojetí v RVP a v učebnicích. Ke zjištění prekonceptu přísudku bylo využito cvičení speciálně designovaného pro tento výzkum, které žáci písemně individuálně vypracovávali, a polostrukturovaných rozhovorů zaměřených na jejich způsob řešení. Pro výzkum bylo vybráno 37 žáků 6. ročníku ze 4 různých pražských škol. Rozhovory byly nahrávány a následně přepsány a analyzovány. Z výzkumu vyplývá, že žáci výrazně preferují přísudek slovesný před slovesně-jmenným, avšak pro oba typy přísudku dokáží navrhnout adekvátní komunikační situaci. Zkoumáno také bylo, jestli žáci sami použijí podstatné a přídavné jméno jako neslovesnou část přísudku. Zatímco přídavná jména takto užívali hojně, užití podstatného jména tímto způsobem pro ně bylo problematické. Dále z výzkumu vyplývá, že žáci neidentifikují přísudek jakožto důležitý větný člen pro smysl věty. Výsledky výzkumu potvrzují, že žáci v 6. ročníku uvažují spíše o významu jednotlivých slov než o. The objective of the thesis Reflection of the Predicate Preconception in Studying Process in 6th Grade of Elementary School is to ascertain how the 6th year pupils (aged 12-13 years) think about the predicate. The thesis is grounded in constructivism which actively works with preconcepts, and is related to Czech language teaching. Predicate is described from the linguistic perspective as well as its didactical notion in the Framework Educational Program and in existing textbooks. 37 pupils from 4 schools in Prague completed a series of individual tasks specifically designed for the purpose of this study, and semi-structured interviews with these pupils were recorded, transcribed and analysed. The study shows that ...