Úroveň znalosti etiky a etikety u žáků středních škol - Sýkorová, Zdenka (Univerzita Karlova, Pedagogická fakulta, 2019)
Tato bakalářská práce se zabývá úrovní znalostí etiky a etikety u žáků na středních školách. Cílem mé bakalářské práce je zjistit, jestli jsou jim známy rozdíly mezi těmito vědami. Jak žáci sami chápou smysl etiky. Jaké etické hodnoty jsou pro ně nejdůležitější, co jim naopak na současné morálce vadí. V oblasti etikety jsem zjišťovala, zdali žáci znají základní pravidla společenského chování, kdo nebo co je pro ně zdrojem těchto znalostí, a v neposlední řadě zdali jsou toho názoru, že bychom se měli podle etikety chovat. Informace k výzkumu jsem získávala prostřednictvím dotazníků a rozhovorů, které jsou zahrnuty v praktické části mojí práce. Díky tomuto výzkumu jsem získala odpovědi, podle kterých jsem došla k závěru, že úroveň znalosti etikety je u žáků spíše průměrná. Na rozdíl od toho etika, její chápání a to jak mají žáci nastavený morální kompas, se ukázalo být na velmi dobré úrovni. V teoretické části mojí práce jsem popsala charakteristiku, smysl, historii a stručný vývoj jak etiky, tak etikety. Dále se také zabývám genderovým rozlišením pravidel v etiketě, ale i odlišným chápáním genderu v etických názorech a genderem jako takovým. My bachelor thesis deals with the level of knowledge of ethics and etiquette among high school students. The aim of my bachelor thesis is to find out if they are aware of differences between these sciences. How students understand the meaning of ethics themselves. What ethical values are the most important for them, with what they don't agree about the current morality. In the field of etiquette, I found out whether students knew the basic rules of social behavior, who or what is the source of their knowledge, and last but not least, whether they thought we should behave according to etiquette. I obtained the research information through questionnaires and interviews, which are included in the practical part of my work. Thanks to this research, I have received the answers that I conclude that the level of etiquette knowledge is rather average for pupils. In contrast, ...