Podoby "empowermentu" v rámci agendy anti-diskriminace v oblasti vzdělávání - Felcmanová, Alena (Univerzita Karlova, Fakulta humanitních studií, 2018)
Podoby "empowermentu" v rámci agendy anti-diskriminace v oblasti vzdělávání "Empowerment" neboli stav určité emancipace (posílení), ve kterém jsou lidé navzdory strukturním překážkám schopni naplňovat své cíle a potřeby a rozvíjet svůj potenciál, by měl být výsledkem vzdělávání. Podoby empowermentu zahrnují to, jak jsou zapojení aktéři schopni dělat změny, ale také jejich vliv na podmínky a struktury, ve kterých se pohybují. Ve své disertační práci zkoumám empowerment aktérů ve vzdělávání z řad rodin, občanského sektoru, škol a dalších organizací státu. Výzkum jsem prováděla v kontextu zavádění tzv. inkluzivního vzdělávání a souvisejících změn v českém základním školství, v období od jara 2013 do konce roku 2017. Jako metody kvalitativního výzkumu jsem zvolila analýzu aktérů a hloubkové rozhovory. Sebraná data jsem analyzovala z hlediska cílů a agendy aktérů, jejich zkušenosti s diskriminací, jejich vztahu k agendě inkluzivního vzdělávání, spolupráce mezi aktéry a v neposlední řadě z hlediska (bez)moci a empowermentu aktérů (jak je sami popisují). Koncept empowermentu dále propojuji s konceptem prevence diskriminace ve vzdělávání, protože vidím jasnou souvislost mezi empowermentem a antidiskriminační praxí. Zde je stěžejní reflexe diskriminace jako takové a také reflexe vlastní moci daného aktéra. Forms of 'empowerment' in the frame of the anti-discrimination agenda in Education 'Empowerment' - or a state of emancipation, in which an individual is able to achieve their goals, fulfill their needs, and reach their potential despite the structural limitations - should be the result of education. Forms of empowerment include: the capacity of involved actors to make changes, and their ability to influence conditions and structures, in which they move. In my dissertation, I inspect the empowerment found in actors in Education, families, the public sector, schools and other governmental organizations. I conducted my research in the context of the integration of the so-called 'inclusive education' and the associated changes in the system of the Czech elementary education, in the period of spring 2013 until the end of 2017. The method of qualitative research I chose was the stakeholder analysis and in-depth interviews. I analyzed the gathered data from the point of view of the actors' goals and agendas, their experience with discrimination, their involvement in the inclusive education, their cooperation with each other, and last but not least, from the point of view of the power(lessness) and empowerment of the actors themselves describe it. I then link the concept of empowerment with the concept of. PhD. - Civil Society Studies Doktorský obor Studia občanského sektoru Fakulta humanitních studií Faculty of Humanities