Vliv dominance na partnerskou spokojenost dlouhodobých homosexuálních a heterosexuálních párů - Breslerová, Kateřina (Univerzita Karlova, Fakulta humanitních studií, 2016)
Ohledně partnerských preferencí a reálného výběru partnera byly postulovány dvě teorie zaměřující se na mechanismy, které mohou hrát v tomto výběru klíčovou roli. Podle teorie homogamního párování si lidé vybírají takové partnery, kteří se jim v základních charakteristikách podobají. Podle teorie komplementárního párování lidé naopak preferují takové partnery, kteří vykazují opačné charakteristiky než oni sami. Výzkumy ukazují, že partnerství založená na principu homogamie jsou stabilnější a tito partneři vykazují ve vztahu větší spokojenost. Hlavním cílem této studie bylo testovat, zda má ne/podobnost partnerů v jednotlivých rovinách dominance vliv na udávanou partnerskou spokojenost. Výzkumu se zúčastnilo 76 heterosexuálních mužů (průměrný věk 24 let, SD = 4,00) s jejich dlouhodobými partnerkami (průměrný věk 22 let, SD = 3,34) a 36 homosexuálních mužů (průměrný věk 30 let, SD = 8,25) s jejich dlouhodobými partnery (průměrný věk 29 let , SD = 6,99). Každý účastník vyplnil sadu anonymních dotazníků zaměřených na osobnostní dominanci, vnitroskupinovou dominanci, partnerskou dominanci, sexuální dominanci a Spanierův dotazník partnerské přizpůsobivosti. Pro zjištění podobnosti mezi skóry participantů a jejich partnerů/partnerek byla použita vnitrotřídní korelační analýza. Pomocí jednosměrné ANOVY. Recent studies propose two theories explaining the particular mechanisms of mate choice. Theory of homogamy suggests that individuals prefer partners with personality traits similar to their own. In contrast, theory of complementarity states that people choose mates with opposite personality traits. The main aims of this study were i) to test homogamy and complementarity of dominance in long-term heterosexual and homosexual male couples and ii) to examine whether this similarity predicts higher relationship satisfaction. We also tested whether heterosexual couples differ from same-sex couples in the level of assessed homogamy. Dominance was measured in four different domains: dominance as a personal trait, dominance in social groups, partner dominance and sexual dominance. The research sample consisted of 76 male heterosexuals (mean age 24, SD = 4) and their long-term partners (mean age 22, SD = 3.34) and 36 male homosexuals (mean age 30, SD = 8.25) and their long- term partners (mean age 29, SD = 6.99). All participants completed anonymous set of questionnaires (International Personality Item Pool (IPIP), Rank Style With Peers Questionnaire (RSPQ), Sexual Relationship Power Scale (SRPS), along with a questionnaire focused on sexual dominance, and Spanier's test of dyadic adjustment). Our findings. Department of General Anthropology Katedra obecné antropologie Fakulta humanitních studií Faculty of Humanities