Mentoring jako nástroj podpory profesního rozvoje učitele a studentů učitelství - Velechovská, Michaela (Univerzita Karlova, Pedagogická fakulta, 2016)
Work explores the benefits of mentoring for the professional development of teachers and students of teaching. The aim is to contribute to discussions of mentoring in the Czech Republic. The theme of mentoring in our conditions is relatively new, so the work seeks to contribute to the theoretical grasp of the subject too. Research is conducted in qualitative approach using case study design. Case there is interaction between the mentor and mentee, where are defined other criteria for the selection of teachers in the role of mentor to the research sample. Used data collection methods are: questioning by interview via instruction manual, expert interviews and a questionnaire with open questions. Other methods are the video analysis, documents and focus groups. Obtained data were analyzed according to several theoretical frameworks according selected strategy seeking hits/congruence and these initial theoretical concepts were enriched with data from case analysis and compared with each other. The results show that the benefits are perceived more on mentee side and benefits are accentuated and focused on the development in the profession, mentee gain as hints, tips and advice based on experience and the development of their independent thinking within the teaching profession. The benefits for the. Cílem práce je přispět k řešení problematiky mentoringu v České republice, zkoumat možnosti využití mentoringu pro rozvoj profesních kompetencí učitelů a studentů učitelství. Téma mentoringu je v našich podmínkách relativně nové, proto se práce snaží přispět i k teoretickému uchopení tématu. Výzkum je realizován kvalitativním přístupem s využitím designu případové studie. Případem je zde vzájemné působení mezi mentorem a menteem, kdy jsou definována další kritéria výběru učitelů v roli mentora do výzkumného vzorku. Využito bylo několik metod sběru dat: dotazování formou rozhovoru pomocí návodu, expertní dotazování a dotazník s otevřenými otázkami. Dalšími metodami jsou videozáznam, rozbor dokumentů a ohniskové skupiny. Získaná data byla analyzována dle více vybraných teoretických rámců, dle strategie hledání shod/kongruence a tyto výchozí teoretické koncepty byly obohaceny daty získanými z analýzy případu a také porovnáním mezi sebou. Výsledky ukazující přínosy mentoringu jsou vnímány především na straně mentee a přínosy jsou akcentovány a zaměřeny na profesní rozvoj, kde mentee získávají jak rady, tipy a doporučení vycházející z praxe, tak je rozvíjeno jejich samostatné myšlení v rámci profese učitele. Přínosy pro profesní rozvoj mentee sami respondenti vnímají spíše sekundárně, hlavní jsou pro ně. Oddělení pro vědeckou činnost Pedagogická fakulta Faculty of Education