Mechanismus vzniku antarktické ozonové díry - Fryčová, Kateřina (Univerzita Karlova, Přírodovědecká fakulta, 2010)
Antarktická ozonová díra je natolik závažným ekologickým problémem, že se stala předmětem studia mnoha vědců a studií. Díky nim byly podrobně prostudovány nejen chemické reakce probíhající ve stratosféře, ale také zcela specifické klimatické podmínky panující nad Antarktidou, které jsou důvodem, proč ke vzniku ozonové díry došlo právě tam. Cílem této práce je sumarizovat objevy a závěry, jichž bylo v těchto oblastech výzkumu dosaženo. První třetina práce je věnována obecné charakteristice ozonu, jeho vlastnostem, klasifikaci na troposférický a stratosférický a chemickým reakcím, které v jednotlivých oblastech atmosféry vedou k jeho vzniku či zániku. Dále pak je věnována pozornost tomu, jak do těchto přirozených procesů zasahují člověkem produkované sloučeniny - freony a charakteristice těchto látek. V další části práce jsou rozebrána specifika klimatu panujícího nad Antarktidou, jakým způsobem zasahují do chemických procesů ve sratosféře, potažmo jaký mají celkový podíl na poškození ozonosféry a samozřejmě jsou zde uvedeny i chemické reakce vedoucí k největším úbytkům ozonu. Nakonec jsou také zmíněna legislativní opatření, která člověk podnikl s cílem ochrany ozonové vrstvy, její současný stav a předpokládaný vývoj, a to, jaké důsledky má zeslabení ozonové vrstvy pro život na Zemi. Antarctic ozone hole is so serious environmental problem that has become a subject of study of many scientists and studies. Thanks to them were studied in detail not only the chemical reactions taking place in the stratosphere, but also very specific climatic conditions prevailing over Antarctica, which is why the emergence of the ozone hole was there. The aim of this paper is to summarize the findings and conclusions achieved in these areas of research. The first third is devoted to general description of ozone, its characteristics, division into the tropospheric and stratospheric, chemical reactions in these parts of atmosphere which leads to the formation and dissolution of ozone. Then pay attention to how these natural processes to affect manmade compounds - CFCs and the characteristics of these substances. The next section analyzes the specifics of climate prevailing over Antarctica, how to intervene in the chemical processes in sratosphere, by extension, what their overall share of the damage ozonosphere and of course there are also mentioned chemical reactions leading the biggest ozone depletion. Lastly, are also mentioned legislative measures which man has taken in order to protect the ozone layer, the contemporary situation and outlook and that the implications of a weakening of the ozone layer for. Department of Physical and Macromolecular Chemistry Katedra fyzikální a makromol. chemie Faculty of Science Přírodovědecká fakulta