Mediální obraz papeže Benedikta XVI. v českém tisku: diskursivní analýza mediálních sdělení - Pániková, Klára (Univerzita Karlova, Fakulta humanitních studií, 2008)
The aim of this diploma thesis is to analyse the media presentation of the Pope Benedict XVI. in the Czech press. We arise from the assumtion that the way the Czech press writes about the present Pope is set by a certain discourse. That is why we use the method of dicourse analysis designed by Michel Foucault. Having carefully analysed altogether 690 articles from selected newspapers and magazines published between 02/04/2005 and 31/12/2007 we reached a number of fragmental results which in the end turned to be the parts of the searched for discourse. In so doing some hidden motives, which seem to form an esential part of the media presentation of the Pope Benedict XVI., emerged. Along with that the absence of the journalists' ability to assess the proper meaning of some words or to lay proper stresses appeared too. As this thesis brings out, the journalists are at the same time impossible to take a step forward in this as their way of thinking about the Pope is set by the discourse (that they themselves first created). So, we came to the conclusion that the media presentation of the Pope Benedict XVI. is influenced by, e.g. stereotypes we Czechs have about the German nationality or artificially (by journalists) connected events in Benedict's life. We also show that the present Pope is a very good object of. Cílem této práce je analyzovat mediální obraz papeže Benedikta XVI. v českém tisku. Vycházíme přitom z předpokladu, že způsob, jakým se o současném papeži píše, je nastaven určitým diskurzem. V práci proto používáme metodu diskurzivní analýzy navrženou Michelem Foucaultem. Pečlivou analýzou celkem 690 článků otištěných ve vybraných periodikách v období od 2.4.2005 do 31.12.2007 docházíme k dílčím závěrům, které později identifikujeme jako rysy hledaného diskurzu. Odhalujeme tak určité skryté motivy vypovídání, které, jak se ukazuje, tvoří zásadní součást mediálního obrazu Benedikta XVI. Zároveň s tím zjišťujeme, že součástí tohoto diskurzu jsou i praktiky žurnalistů, kteří pracují velmi vágně s významy některých slov či s určitými důrazy. Jak také ukazujeme, tito žurnalisté nejsou schopni v těchto věcech udělat krok kupředu právě kvůli tomu, že způsob jejich uvažování je v diktátu diskurzu (který sami do jisté míry nastavili). Docházíme tak k závěrům, že mediální obraz Benedikta XVI. je ovlivněn např. stereotypy, které my Češi přisuzujeme příslušníkům německého národa, nebo tím, jak žurnalisté uměle propojují některé události Benediktova života. Dále ukazujeme, že současný papež je pro média velmi vhodným objektem estetizace, která se projevuje nejen v bulvárních, ale i v seriózně vyhlížejících zprávách. Department of Electronic Culture and Semiotics Katedra elektronické kultury a sémiotiky Faculty of Humanities Fakulta humanitních studií