The United States, China, and the Emerging Balance of Power in the Arctic - Lavengood, Zachary Colin (Univerzita Karlova, Fakulta sociálních věd, 2019)
The increasing pace of climate change in the last two decades has brought the Arctic, a former geopolitical afterthought, into growing prominence on the global stage. Receding ice and melting tundra have made a cornucopia of rare earth metals and hydrocarbons ripe for extraction as well as opened new shipping lanes which have the potential to revolutionize how goods are moved around the planet. In this emerging environment is a budding balance of power which involves the most powerful actors in the world-system, two of which, the United States of America and the People's Republic of China, are the focus of this thesis. Their respective arctic policies shape the balance of power for not only themselves, but for all other actors in the theater. The United States' laissez faire attitude towards the Arctic has caused it to fall behind the progress of other powers in the region which could make it difficult to assert its influence in the theater in the future. China however has chosen to follow an ambitious arctic policy despite its geographical distance from the region, and has given the arctic a prominent position in its greater Belt and Road project, much to the suspicion of traditional arctic powers. Analyzed through a realist lens, the balance of power in the Arctic appears to be stable for the. V souvislosti s rostoucím tempem klimatických změn posledních dvou desetiletí se region Arktidy znovu dostává do centra mezinárodní politiky. Tání pevninských ledovců a permafrostů v Arktidě nejen že zvyšuje dostupnost těžby nerostných surovin, ropy a zemního plynu, ale také otevírá možnosti vzniku nových cest námořní dopravy, které mají potenciál radikálně změnit podobu světového obchodu. Geopolitický potenciál Arktidy se tak zvyšuje, což má za následek zvýšení zájmu světových velmocí o tento region. Výjimkou nejsou ani Spojené státy americké a Čínská lidová republika, na něž se tato práce zaměřuje. Jejich příslušné arktické politiky totiž formují rovnováhu sil nejen mezi nimi samotnými, ale i mezi ostatními aktéry mezinárodní politiky. Spojené státy americké dlouhou dobu zaujímaly v otázce Arktidy postoj laissez-faire, což způsobilo, že v porovnání s ostatními aktéry co do přítomnosti v arktické regionu značně zaostávají. Oproti tomu Čína se rozhodla navzdory své zeměpisné vzdálenosti výrazně svou přítomnost v regionu posílit. Arktidě totiž přikládá strategickou roli ve svém projektu novodobé Hedvábné stezky (Belt and Road Project). Z pohledu realismu se rovnováha sil v Arktidě momentálně jeví jako stabilní, neboť jednotliví aktéři pokračují ve vyplňování prostoru, jež byl až doposud mocensky. Department of North American Studies Katedra severoamerických studií Faculty of Social Sciences Fakulta sociálních věd