Pojem autonomie v Kantově etice - Pohl, Michael (Univerzita Pardubice, 2013)
Bakalářská práce se zabývá pojmem autonomie v Kantově etice, především v jeho Základech metafyziky mravů. Bude rozdělena do čtyř částí. V první části vysvětlím pojmy dobré vůle, povinnost a zákona, jak je Kant zavádí v první části Základů. V druhé části rozeberu princip autonomie, podle něhož si máme zákon, který nás zavazuje, zároveň sami ukládat. Ve třetí části uvedu pojem heteronomie jako protiklad k autonomii. Tyto dvě části budou klíčové k pochopení pojmu autonomie. Na závěr naznačím spojitost autonomie a svobody ve třetí části Základů. The Bachelor thesis deals with the conception of autonomy in Kant's ethics, especially in his work- The Groundwork of the Metaphysics of Morals. It is divided into four parts. In the first part I will explain the concepts of good will, duty and law that are analyzed in the first part of the Groundwork. In the second part I will explain the principle of autonomy as self-legislation. In the third part I will show the concept of heteronomy as the opposite of autonomy. These two parts are essential for understanding the koncept of autonomy. Lastly, I will outline the connection between autonomy and freedom in the third part of Groundworks. Katedra filosofie Obhajoba bakalářské práce proběhla řádným způsobem a studentka dobře zodpověděla všechny otázky. Dokončená práce s úspěšnou obhajobou