Kirjeitä kentältä:lumen ja jään tajun jäljillä - Pylkkänen, J. (Jasmiini) (Allegra Lab, 2017)
Tiivistelmä ”Miten voit olla varma siitä, että jaksat paneutua samaan tutkimusaiheeseen neljän vuoden ajan?” Tämä on kysymys, johon moni alkuvaiheen väitöskirjatutkija joutuu vastaamaan sekä tuttavien kysellessä urakuulumisia että epävarmuuden peikon hiipiessä oman pään sisälle. Pystynkö? Jaksanko? Kannattaako? Koska tutkin kaivoskiistoja ja ympäristönhallintaa, vastaan yleensä tällaisiin kysymyksiin tutkimusaiheeni yhteiskunnallista tärkeyttä liputtaen. ”Nämä asiat vaikuttavat erittäin paljon paikallisten ihmisen elämään ja aiheuttavat päänvaivaa viranomaisille ja poliitikoille, joten lisää tutkimusta tarvitaan”, saatan sanoa. Kun jotkut lisäksi ihmettelevät, miksi tutkin nimenomaan arktisiin ja subarktisiin alueisiin liittyviä kaivoskiistoja, muistutan heitä ilmastonmuutoksen erityisen voimakkaista vaikutuksista näillä pohjoisilla alueilla. Paikallisyhteisöille ja kaivostoiminnalle voi koitua näistä muutoksista monenlaisia ongelmia — yhtenä esimerkkinä tästä ikiroudan sulamisen riskit. Totuus kuitenkin on, että tiesin arktisen tutkimuksen kiinnostavan minua jo paljon ennen kuin olin naputellut ensimmäisen version nykyisestä tutkimussuunnitelmastani ja pyrkinyt sen avulla töihin Oulun yliopistoon. Sattumaa tai ei, muistan vieläkin hyvin tarkkaan, mistä tämä kaikki alkoi.