OBLIKOVANJE TEHNOLOŠKOG PROCESA ZA CNC GLODALICU KORIŠTENJEM CAD/CAM SUSTAVA - Kolundžija, Siniša (Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku. Strojarski fakultet u Slavonskom Brodu., 2020)
Razvojem CAD/CAM sustava moguće je automatizirati sve vrste zadataka i to donosi uzbudljive mogućnosti za industriju 4.0, tzv 4. industrijsku revoluciju. Predviđa se pojava pametnih tvornica koje će integrirati fizički i virtualni svijet, gdje će proizvođači i strojevi dijeliti informacije sa širim opskrbnim lancem i gdje će se procesi moći sami optimizirati, samostalno konfigurirati i čak koristiti umjetnu inteligenciju za kompletiranje složenih zadataka. Osim osvrta na navedene trendove u CNC industriji dan je primjer uobičajenih obradnih sustava s obzirom na parametre bitne za njihovo programiranje, te je opisan postupak modeliranja izratka i programiranja postupka obrade pomoču CAD/CAM paketa Catia V5R20, i generiranje potrebite tehničke dokumentacije. Provedena je simulacija u programu WinNC, te na kraju i izrada na stroju Emco PC Mill 105 nakon koje slijedi analiza provedenog postupka i zaključak. With the development of CAD/CAM systems, it is possible to automate all kinds of tasks, which brings exciting possibilities for Industry 4.0, the so-called 4th Industrial Revolution. Emergence of smart factories is anticipated that will integrate the physical and virtual world where manufacturers and machines share information with the broader supply chain and where processes can optimize, self-configure, and even use artificial intelligence to complete complex tasks. In addition to the above mentioned trends in the CNC industry, the example is given of a common machining systems with regard to the parameters relevant to its programming. Procedure for part modeling is described, and machining process programming is made using the CAD/CAM software Catia V5R20, and all the necessary technical documentation is generated. Simulation of the process is performed in WinNC. Finally, part is manufactured on Emco PC Mill 105, followed by analysis of the procedure and a conclusion.