Algebarska svojstva važnih skupova brojeva - Šolić, Valentina (Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku. Odjel za matematiku., 2022)
U ovom diplomskom radu bavit ćemo se brojevnim sustavima te njihovim razlikama u smislu svojstava koje imaju kao prsten ili polje. Kroz poglavlja navest ćemo razloge zbog kojih uvodimo pojedine brojeve kao i sami način konstrukcije tih brojeva. Uz osnovne pojmove, iskazat ćemo i dokazati neka svojstva koja vrijede za pojedina polja i prstene. Osim teorije, također ćemo dati neke primjere. In this thesis, we will deal with number systems and their dierences in the terms of the properties they have as a ring or a eld. Through the chapters, we will specify the reasons for which we introduce individual numbers as well as the very method of construction of those numbers. In addition to the basic concepts, we will state and prove some properties that are valid for individual elds and rings. Besides the theory, we will also provide some examples.