Matematičke igre u nastavi matematike - Rastija, Mirela (Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku. Odjel za matematiku. Zavod za teorijsku matematiku. Katedra za algebru i matematičku analizu., 2019)
U današnje vrijeme nastava je usmjerena na učenike što znači da oni sami rješavaju zadane probleme, donose zaključke na temelju istraživanja te razvijaju logičko mišljenje. Učitelj više nije jedini izvor znanja u učionici, njegov zadatak je organizirati nastavni sat i motivirati učenike. Kako bi se postigla veća zainteresiranost učenika za nastavne sadržaje, uvodi se igra koja omogućuje lakše pamćenje i razumijevanje danih problema u vidu odmaka od klasičnog rješavanja zadanih problemskih zadataka. U igrama navedenim u ovom radu koriste se pristupačna pomagala koja su većinom dostupna i kod kuće, a svaka od igara ima više varijacija tako da ih je moguće lako prilagoditi različitim stupnjevima obrazovanja. U igrama učenici mogu samostalno kreirati i istražiti strategije koje dovode do pozitivnih ishoda, ali i učiti od drugih. Zadaća učitelja je donositi odluke o tome kako pomoći učenicima u razvijanju najbolje strategije te ih navesti na strateško razmišljanje o problemskom zadatku s kojim se suočavaju, budući da je postavljanje problema i traženje rješenja važna sastavnica matematike i matematičke zrelosti. Nowadays, learning has become student-centered, which means that students are the ones solving problems, reaching conclusions based on research as well as developing logical thinking. Teachers are no longer the only source of knowledge in the classroom, their task is to organize the lesson and motivate their students. In order to achieve greater interest of students for the teaching materials, games are introduced in the classroom, which enables easier learning and understanding of the problems at hand by stepping away from traditional solving of problem tasks. Easily available and affordable tools are used in the games presented in this paper and each game has multiple variations and can be adjusted to different levels of education. While playing games, students can independently create and explore strategies which will lead them to positive outcomes and they can also learn from their classmates. Teachers’ ...