Optimizacija Python koda - Blažević, Lucija (Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku. Odjel za matematiku. Zavod za primijenjenu matematiku. Katedra za računarstvo., 2017)
Optimizacija koda ( code tuning) je vrlo korisna stvar kada se bavimo ozbiljnijim programiranjem. Zahvaljujući njoj naš kod postaje brži i efikasniji. Upravo time ćemo se u ovome radu baviti. Naučit ćemo kako optimizirati pojedine dijelove programskog koda napisanog u programskom jeziku Python. Kroz primjere ćemo vidjeti koje dijelove je potrebno optimizirati, a koji su, već sami po sebi, dovoljno brzi i nemaju potrebe za optimizacijom. Proučit ćemo optimizaciju regularnih izraza, stringova, lista te rječnika. Na kraju samog rada, donijet ćemo konkretne zaključke i smjernice koje će vam reći čega se trebate pridržavati te što trebate izbjegavati kada je riječ o optimizaciji. Nadam se kako će vam one biti korisne u daljnjem radu ukoliko se budete susretali s optimizacijom Code tuning is a very usefull thing when dealing with some serious programming. Thanks to code tuning, our code becomes faster and more efficient. That is exactly what we’re gonna deal with in this paper. We will learn how to optimize individual parts of program code written in Python Programming Language. Through examples we will see which parts need to be optimized, and which themselves are already fast enough and do not have any need for optimization. Also, we will study the optimization of regular expressions, strings, lists and dictionaries. At the end of this paperwork, we’ll get concrete conclusions and guidelines that will tell you what you should comply with and what you should avoid when it comes to optimization. I hope that they will be useful in further work if you encounter optimization.