Povijest i razvoj boksa u Osijeku - Cvitanušić, Matej (Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku. Kineziološki fakultet Osijek., 2023)
Glavni cilj ovog rada jest istražiti povijest i razvoj te sami dolazak boksa u Hrvatsku i u Osijek. Ovaj rad će ukazati na važnost razumijevanja sporta sa saznanjem povijesti i razvoja boksa u nekoj regionalnoj sredini. Također će se obraditi i važnost motoričkih sposobnosti i osobina koje su nam potrebne za uspjeh u boksu. Pronađeni su zapisi o „šakanju“ još 3000 godina prije nove ere. Šakanje je u početku bila vrlo surova disciplina u kojoj su se pojedinci okušavali i upravo iz tog razloga boks smatramo kao plemenitu vještinu jer je uspio unaprijediti jednu takvu surovu vještinu i učiniti ju uređenim sportom sa pravilima. Također razvoj i unaprijeđenje šakanja u boks kao sport će biti objašnjeno u kasnijem dijelu rada. Svako razdoblje koje je bilo specifično za šakanje i njegov razvoj u nekoj regiji ili svijetu, biti će objašnjeno u tekstu kako bi se mogli bolje razumijeti koraci koji su bili potrebni za njegov razvoj i dovođenje u poziciju u kojoj se danas nalazi. Boks inače spada u kategoriju polistrukturalnih acikličkih sportova te je upravo zbog svojih specifičnosti i težine proglašen jednim od najtežih sportova na svijetu. Osim same strukture i specifičnosti sporta koja je vrlo zahtjevna i teška, također možemo reći isto za razvoj boksa u Osijeku. Obraditi će se razdoblje od 1920.do 2010. godine te će sadržavati sve potrebne informacije koje će pomoći u boljem razumijevanju razvoja boksa kao sporta u Osijeku. Uz Osijek, spomenuti će se i neki drugi veći hrvatski gradovi koji su također od velike važnosti za hrvatski boks te će se spomenuti značajni hrvatski borci koji su uvelike pridonijeli u stvaranju pozitivne slike u ovom sportu te ga učinili društvu prihvatljivim. The main goal of this work is to investigate the history and development and the arrival of boxing in Croatia and in Osijek. This work will point out the importance of understanding the sport with knowledge of the history and development of boxing in a regional environment. The importance of motor skills and qualities that we need for ...