Kontroverzna uloga VAR-a u nogometu - Radojčić, Matej (Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku. Kineziološki fakultet Osijek., 2022)
Emocionalne veze između nogometa i ljudi čine ovaj sport predivnim. Tehnologija je uvijek dijelila razmišljanja, u ovom slučaju koliko nam je koristan video pomoćni sudac ili VAR. Povod uvođenja tehnologije dogodio se zbog nepravde 2010. godine u kojem je poništen čist gol Franka Lamparda. Prvi put se VAR pojavljuje 2016. godine u prijateljskom susretu dva nizozemska kluba PSV-a i FC Eindhovena. Postoje točni procesi odluke VAR tima, koji je sastavljen od četiri člana, kako bi mijenjali igru . Osim što VAR služi za poboljšanje igre, FIFA je zapravo i omogućila informacijski sustav u kojem će televizijske kuće, komentatori i zabavni programi moći komentirati situacije koje su se dogodile na terenu. Svjetsko prvenstvo u Rusiji bilo je prvo natjecanje u kojem su sve utakmice bile pod video pomoćnim sucem. Svaki strastveni ljubitelj sportskih potrošnih materijala može se nazvati navijačem. Tehnologija i sami internet približio je navijača s klubom. The emotional connections between football and people make this sport wonderful. Technology has always divided opinion. In this case, how useful is the Video Assistant Referee or VAR? The introduction of the technology happened because of the injustice in 2010 in which Frank Lampard’s clean goal was disallowed. VAR appeared for the first time in 2016 in a friendly match between two Dutch clubs, PSV and FC Eindhoven. There are exact decision processes for the VAR team, which is made up of four members, to change the game. In addition to the fact that VAR serves to improve the game, FIFA has provided an information system in which television stations, commentators and entertainment programs can comment on the situations on the field. The World Cup in Russia was the first competition in which all matches were under video assistant referee. Any passionate lover of sports consumables can be called a fan. Technology and the internet itself have brought fans closer to the club.