Monitoring anionskih tenzida u otpadnim vodama industrije detergenata za veljaču 2014. - Horvat, Monika (Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku. Odjel za kemiju., 2014)
Koncentracija anionskih tenzida u otpadnim vodama detergentske industrije za veljaču 2014. godine praćena je i određivana potenciometrijskim titracijama upotrebom tenzidnog senzora. Uzorkovanje je provedeno u tijeku jednog dana, iz odvodnog sustava: uzorak 1 i uzorak 2 su uzorkovani u 11 sati, uzorak 3 i uzorak 4 u 12 sati, a uzorak 5 i uzorak 6 u 13 sati. Za mjerenja je korištena tenzidna elektroda koja je u sastavu senzorske membrane imala lipofilne elektroaktivne tvari, 1,3-didecil-2-imidazol-tetrafenilborat i PVC kao plastifikator. Kao titrant je korišten kationski tenzid cetilpiridinijev klorid. Tenzidna elektroda pokazala je linearni odziv u području koncentracija od 10-3 do 10-6 moldm-3. Koncentracije titranta prilagođene su uzorcima analita; korištene su koncentracije: 2×10-5 moldm-3 za uzorke 1, 3, 5 i 2×10-4 moldm-3 za uzorke 2, 4, 6. Iz prve derivacije određene su završne točke titracija te su pomoću njih izračunate koncentracije anionskih tenzida u uzorcima kako slijedi: uzorak 1 sadrži 6,37 mgdm-3, uzorak 2 77,32 mgdm-3, uzorak 3 11,27 mgdm-3, uzorak 4 83,06 mgdm-3, uzorak 5 12,13 mgdm-3, uzorak 6 48,69 mgdm-3. Statistička obrada podataka pokazuje zadovoljavajuću standardnu devijaciju, odstupanje rezultata do 10 %. Dozvoljena granica za anionske tenzide u otpadnim vodama iznosi 5 mgdm-3. Provjera rezultata provedena je na dva načina: a) u neovisnom laboratoriju ponovljena je direktna potenciometrijska metoda uz upotrebu tenzidne elektrode, b) primijenjena je referentna metoda za anionske tenzide (Methylene Blue Active Substances -MBAS). Vrijednosti koncentracija dobivene različitim metodama nisu se značajno razlikovale. U metodičkom dijelu diplomskog rada obrađena je tema „Sapuni i drugi površinski aktivni spojevi“. Tema je osmišljena tako da učenici sami kroz metode razgovora i demonstracije povezuju već postojeća znanja kako bi usvojili novu nastavnu cjelinu. Tema je pripremljena za četvrti razred gimnazije. Uz pripremu za nastavu osmišljena su dva pokusa s radnim listićima: „Svojstva sapuna i ...