Primjena molekulskog modeliranja i umjetne inteligencije u traženju novih sintetskih puteva u organskoj kemiji - Lukač, Josip (Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku. Odjel za kemiju. Zavod za analitičku, organsku i primijenjenu kemiju., 2024)
Razvojem računalne tehnologije došlo je do otkrića korisnosti njene primjene u mnogim smjerovima znanosti poput farmacije, znanosti materijala, poljoprivrede, pa tako i organske kemije. Tradicionalno laboratorijsko sintetiziranje molekula samo po sebi je dugo i iscrpno, te isto tako može biti financijski zahtjevno, a najveća mana od svega može biti količina sintetiziranog produkta. Za provođenje klasičnih laboratorijskih sinteza potrebno je izvrsno znanje i ekspertiza u području organske kemije. U ovome radu proučava se spajanje molekulskog modeliranja s algoritmima umjetne inteligencije kako bi se kreirali i optimizirali novi sintetski putevi u organskoj kemiji. Informatičari su tehnološkim napretkom kemičarima omogućili kreaciju molekulskog modeliranja na računalu, te uz potporu umjetne inteligencije omogućili predstavljanje novih otkrića u putevima organske sinteze na koja ni sami znanstvenici ne bi pomislili. Nadalje tijekom prikaza samih rezultata računalo s naučenim softverskim programima ima sposobnost prikazivanja i postotka prinosa reakcije. Zahvaljujući ovome kemičari onda mogu odrediti isplati li im se taj sintetski put ili da se podvrgnu traženju novoga, te nakon toga samog potvrđivanje ili negiranje rezultata koji su dani od strane računala. Samo molekularno modeliranje pruža nam uvid u kemijsku strukturu molekule, njena fizikalna i kemijska svojstva, biološku aktivnost, reaktivnost i mnoge druge stvari, dok umjetna inteligencija, posebice pristup pomoću strojnog učenja procjenjuje koji su podaci iz baze visokokvalitetni te sa tim kombinacijama nastavlja daljnji sintetski put. Kombinacijom ovih tehnologija došlo je do značajnog napretka organske sinteze posebno u vidu uštede na vremenu, cijeni, te se kemičari koji rade u laboratoriju ne moraju bojati kakav će biti iznos prinosa reakcije. With the development of computer technology, its usefulness has been discovered in many scientific fields such as pharmacy, materials science, agriculture and organic chemistry. Traditional laboratory synthesis of ...