Raznovrsnost glazbenih stilova u nastavnom području slušanje glazbe u udžbenicima Glazbene kulture za razrednu nastavu - Kudeljnjak, Danijela (Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku. Fakultet za odgojne i obrazovne znanosti., 2019)
Ovaj je rad usmjeren na utvrđivanje raznovrsnosti glazbenih stilova u skladbama za slušanje glazbe prisutnima u udžbenicima Glazbene kulture u prva tri razreda osnovne škole. Stupanjem na snagu otvorenoga modela nastave glazbe, nastavno područje slušanja glazbe postalo je jedino obvezno područje na nastavi Glazbene kulture, dok o provedbi ostalih učitelji odlučuju sami. Zadatak je nastave Glazbene kulture učenike upoznati s brojnim glazbenim djelima kroz koja će oni spoznati vrijednost glazbe te razviti glazbeni ukus. Za to je potrebno dobro vođeno, aktivno slušanje glazbe bez oslanjanja na izvanglazbene sadržaje. Međutim, udžbenici za Glazbenu kulturu koji su trenutno dostupni služe više učiteljima nego učenicima, budući da ih učenici ne mogu samostalno koristiti ni za jednu aktivnost. Također, analizom udžbenika utvrđeno je kako se oni zadržavaju uglavnom na novijim stilovima umjetničke glazbe, kao što stu romantizam i glazba 20. stoljeća, dok gotovo u potpunosti zanemaruju zabavnu glazbu. Udžbenici obiluju izvanglazbenim asocijacijama koje izravno upućuju na nazive skladbi te nude gotova rješenja do kojih bi učenici sami trebali doći slušanjem. This thesis focuses on the variety of music styles in music listening activities in Music textbooks for primary school. With the open model of teaching music, music listening became the only mandatory activity during Music classes, while the others are optional and determined by the teacher. The focus of Music instruction is to present a number of musical pieces through which students will recognize the importance of music. In order to develop their taste in music, they need a well-guided active listening without the constant reliance on non-musical contents. However, Music textbooks that are currently available are of greater use to a teacher than they are to students, since students aren't able to use the textbooks without the constant guidance. Also, the textbook analysis has shown that the textbooks contain mostly the more recent styles of classical music, such ...