Utopistička vizija odgoja - Frank, Martina (Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku. Fakultet za odgojne i obrazovne znanosti., 2019)
U ovom radu želim predstaviti viziju odgoja i obrazovanja u ne postojećoj i savršenoj državi Utopiji i ne tako savršenoj i postojećoj državi Hrvatskoj i današnjem društvu. Prije svega predstavit ću općenito Utopiju kao pojam savršene države koju je zamislio Thomas More. Osvrnuti ću se na Moreove ideje odgoja i obrazovanja i na to kako bi on trebao izgledati kome je obrazovanje bilo dostupno, kako se provodilo i koji je bio krajnji cilj takvoga obrazovanja te ga usporediti s današnjim obrazovanjem. Cilj ovoga rada je osvijestiti potrebu za obrazovanje u kojem učenici sami dolaze do zaključaka i znaju kritički razmišljati upravo onako kako je to More predstavio. In this paper, I want to present a vision of upbringing and education in the not existing and perfect state of Utopia and the not so perfect and existing state of Croatia and today's society. First of all, I will present Utopia in general as a concept of the ideal state conceived by Thomas More. I will look at More's ideas of education and how he should look to whom education was available, how it was conducted, and what was the ultimate goal of such education, and compare it with today's education. This paper aims to raise awareness of the need for education in which students come to their conclusions and can think critically exactly as More has presented.